Rabobank gematigd positief over pluimveesector

De verwachtingen voor de Nederlandse vleeskuikenhouderij voor de eerste helft van 2017 zijn gematigd positief. Er is druk op de afzet van pluimveevlees, maar de gunstige koers van de euro zorgt voor een competitief aanbod op kostprijsniveau.

Rabobank+gematigd+positief+over+pluimveesector
© Fotografie Twan Wiermans

Dat blijkt uit het Kwartaalbericht Pluimvee dat de Rabobank 27 februari publiceerde. Door de uitbraken van vogelgriep kunnen veel landen tijdelijk niet exporteren buiten de EU. Desondanks zijn de exporten uit de EU in 2016 met 8 procent gestegen naar een niveau boven 1,6 miljoen ton. Zelfs in december bedroeg de export nog 120.000 ton.

Het vooruitzicht voor de Europese vleespluimveesector is gematigd positief, schrijft Rabobank. Het naderende voorjaar sluit een periode van vogeltrek af, waarmee ook het risico op vogelgriep zal afnemen. Dit opent de toegang tot markten die nu tijdelijk zijn gesloten als gevolg van de vogelgriepuitbraken, zegt sectormanager Jeroen van den Hurk van de Rabobank.

Toenemende druk

Van der Hurk stelt vast dat de markt in Noordwest-Europa onder toenemende druk staat vanwege de daling van de Britse pond en goedkope filets. 'Deze ontwikkeling vraagt om ketenoptimalisatie', aldus de sectormanager van Rabobank.

'Actuele ontwikkelingen vragen om ketenoptimalisatie.'

'Door de inspanningen van de Nederlandse sector is in recordtempo invulling gegeven aan de specifieke vraag naar concepten in de Nederlandse markt. Signalen uit de markt wijzen erop dat toetreding van producenten tot deze concepten tijdelijk bijna onmogelijk, enkel in het scharrelsegment lijkt nog ruimte te zijn. Hierdoor komt de afzetzekerheid in het geding.'

Broedei herstelt

Rabobank constateert dat de markt voor broedeieren zich sneller heeft hersteld dan verwacht vanwege het terugbrengen van het aantal vermeerderingsdieren in Nederland en de gevolgen van ruimingen in vooral Polen. Tevens zal de hogere vraag in het voorjaar bijdragen aan het herstel.

Die situatie geeft de sector gelegenheid om afzet te bestendigen, aldus Rabobank. De productie in Polen zal weer op gang komen, verwacht Van den Hurk. Hij adviseert pluimveehouders zich te verzekeren van voldoende afzetmogelijkheden via toekomstbestendige relaties.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  25° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  60 %
 • Vrijdag
  23° / 14°
  50 %
Meer weer