Innovatiegeld Veenkoloniën komt eraan

Provincies Drenthe en Groningen verwachten eind deze maand duidelijkheid over de besteding van de 20 miljoen euro aan innovatiegelden voor de Veenkoloniën die al sinds 2014 klaar liggen.

Innovatiegeld+Veenkoloni%C3%ABn+komt+eraan
© Koos van der Spek

Het bestuur van de Agenda voor de Veenkoloniën, met daarin gedeputeerden Henk Jumelet en Henk Staghouwer van Drenthe en Groningen, heeft de afgelopen weken regelmatig overlegd met het ministerie van Economische Zaken over het uitblijven van het steungeld.

Zetmeelaardappelen

Het innovatiefonds voor de Veenkoloniën is in 2014 toegezegd door toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma als antwoord op het wegvallen van de gekoppelde steun aan agrariërs die zetmeelaardappelen telen. De uitvoeringsregeling die daarop is ontworpen werd echter zodanig strak opgezet dat tot nu toe geen enkel project van de grond kwam.

De regiegroep trok daarop eind vorig jaar aan de bel bij staatssecretaris Martijn van Dam. 'Om de energie en dynamiek vast te houden voor het Innovatieprogramma Veenkoloniën is een snelle oplossing nodig', zegt gedeputeerde Henk Jumelet.

Snelle oplossing

Zijn collega Henk Staghouwer: 'Het doel is om voor de projecten voor groeiseizoen 2017 een snelle oplossing te bedenken en voor 2018 en verder tot een versnelling in de uitvoering van de projecten te komen.'

Rijk en provincies dragen ieder 10 miljoen bij. Samen met de bijdrage van het bedrijfsleven is in totaal 40 miljoen euro beschikbaar. Het wordt ingezet voor projecten op het gebied van onder meer precisielandbouw, verduurzamingsmaatregelen rond groenbemesters en ruimere vruchtwisseling in het veenkoloniaal bouwplan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer