Boeren+Wapserveen+strijden+tegen+processierups
Reportage
© Peter Nefkens

Boeren Wapserveen strijden tegen processierups

Tienduizenden bloembollen, nestkastjes voor mezen en vleermuizen en kilometers bloemrijke wegberm; Boermarke Wapserveen haalt alles uit de kast om de eikenprocessierups te bestrijden.

Boermarke Wapserveen laat er geen gras over groeien en gaat voor in de strijd met het insect dat een ware plaag is voor mens en dier. 'Wij proberen een positieve bijdrage te leveren aan de leefbaarheid van het dorp. Een van onze taken is het berm- en slootbeheer in het buitengebied. Daarbij nemen we ook onze verantwoordelijkheid door met nieuwe biologische methoden bijvoorbeeld de eikenprocessierups te bestrijden', vertelt voorzitter Ton Spijkerman.

De aanwezigheid van twee deskundigen in hun dorp bleek een extra stimulans te zijn: Silvia Hellingman is dé kenner op het gebied van schadelijke insecten, hovenier Nils van Ligten is de man die je moet hebben als het om bermbeheer en wilde planten gaat.

ANV Drenthe

'We worden met ons project begeleid door Agrarische Natuurvereniging (ANV) Drenthe. René Vree Egberts brengt kennis in van de projectopzet die nodig is voor de aanpak van de plaaginsecten', weet Piet Idserda van Boermarke Wapserveen.

Schoolkinderen worden betrokken bij het planten van bollen en het timmeren van nestkastjes

Ton Spijkerman, voorzitter Boermarke Wapserveen

De eikenprocessierups wordt in het land vooral bestreden met pesticiden, waar de overheden de verantwoordelijkheid hebben. In Wapserveen nemen de boeren nu het voortouw. 'Wij willen vooruitstrevend zijn door het aan de voorkant aan te pakken, nog voordat de rupsen overlast veroorzaken', aldus Vree Egberts.

Dertigduizend krokussen

Hij weet als geen ander dat de overlast van de harige rupsen het kleinst is, waar de biodiversiteit groot is. Dat betekent dertigduizend krokussen planten en wilde planten in de bermen poten, waar sluipvliegen en sluipwespen graag op afkomen.
Ook mezen en grootoorvleermuizen behoren tot de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Daarom worden ook dertig nestkastjes geplaatst, net als vier speciale vleermuizenkasten.

'We gaan dat op een strook van 800 meter aan het Westeinde heel intensief doen. Er staan veel eiken, zodat we kunnen zien of het werkt', zegt Vree Egberts. 'Wat we daar doen, kunnen we later in de rest van het dorp toepassen.' Het gaat dan om de doorgaande weg van 6 kilometer van Wapserveen.

Draagvlak

'We willen ook draagvlak bij de bevolking creëren. Daarom worden schoolkinderen betrokken bij het planten van de bollen en het timmeren van nestkastjes', glimlacht Spijkerman.

Het project loopt tot en met 2020. Dit jaar is de voorbereiding, met om te beginnen een nulmeting. In de jaren daarna wordt gekeken naar de effecten op het aantal eikenprocessierupsen. 'We kijken hoe het met de nestkastjes gaat en tellen de natuurlijke vijanden', vertelt Vree Egberts. In 2020 vindt de evaluatie plaats. De markeleden hopen op een doorbraak. 'Wij denken dat het werkt', benadrukt Idserda.

Gemeente positief

'Op termijn moet de openbare ruimte anders worden beheerd door overheden en waterschappen. Als je ziet wat een gemeente nu uitgeeft om de rupsen te bestrijden', zegt Vree Egberts. Gemeente Westerveld staat positief tegenover het project. 'Maar wij moeten het zelf doen, al staat daar wel een vergoeding tegenover', vult Idserda aan.

De meeste boermarken zijn al eeuwen oud, maar Boermarke Wapserveen werd opgericht in 1997. 'Boermarken heb je alleen op zandgronden, dit is veengrond', zegt markelid Piet Idserda daarover. De reden om de stichting op te richten, was het vele land dat rond Wapserveen te koop was. 'Er was maar één koper: Natuurmonumenten. Dat zagen we niet zitten', bromt Idserda.

Gesprekken met boeren

Voorzitter Ton Spijkerman: 'We hebben ons georganiseerd om de kwaliteit van de landbouw hier te bevorderen met een goede verkaveling. Voor de overheid is het prettig om met ons te werken, want wij voeren gesprekken met de boeren.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Weer

 • Donderdag
  11° / 7°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 13°
  40 %
 • Zaterdag
  16° / 12°
  20 %
Meer weer