Oproep: Unilever blijf duurzaam

UPDATE - Twee grote Nederlandse pensioenfondsen roepen Unilever op om vast te houden aan zijn duurzame strategie. Het voedingsconcern kondigde afgelopen week een koerswijziging aan om vijandelijke overnames van het lijf te houden.

Oproep%3A+Unilever+blijf+duurzaam
© Unilever

Vorige week ketste een overname door het Amerikaanse Kraft Heinz af, omdat Unilever het bod van 136 miljard dollar afwees. Om ontevreden aandeelhouders tegemoet te komen – zij zagen een flinke koerswinst verdampen – kondigde topman Paul Polman aan dat het concern zich voortaan op kortetermijndoelen als het verhogen van de aandelenkoers en de winst zal richten.

Het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) en het Pensioenfonds van de Metalektro (PME), behorende tot de drie grootste pensioenfondsen van het land, maken zich zorgen over deze koerswijziging van het concern. 'Wij steunen uw focus op de lange termijn en op duurzaamheid, ga daar alsjeblieft mee door', schrijven de fondsen zaterdag in een ingezonden stuk in de Volkskrant.

Aanjager

Unilever is koploper als het gaat om de verduurzaming van de levensmiddelenproductie. Het concern is aanjager op het gebied van duurzame palmolie, soja en visvangst. Met merken als Unox, Knorr, Ben & Jerry's en Hertog is het een grote inkoper van vlees, groenten en zuivel. De bekende rookworst van het concern was een van de eerste A-merkproducten die het Beter Leven-keurmerk op de verpakking mocht zetten.

De Unox-rookworst was een van de eerste A-merkproducten met het Beter Leven-keurmerk

Jaarlijks investeert het Brits-Nederlandse voedingsconcern met Knorr Partnership Fund een miljoen euro in projecten die boeren helpen duurzamer te produceren. Consumenten kunnen producten die voldoen aan Unilevers eigen duurzaamheidscode herkennen aan het Knorr Sustainability Partnership. De boeren die de melk leveren voor het ijs van Ben & Jerry's werken volgend het Caring Dairy-principe.

Kostenbesparingen

De nieuwe doelstelling van het concern om snel meer aandeelhouderswaarde te creëren kan leiden tot kostenbesparingen en het saneren van bedrijfsonderdelen. Van de pensioenfondsen mag dit niet ten koste gaan van de duurzame koers van het concern. 'Dat Unilever kort na de overnamepoging van Kraft Heinz de winstgevendheid zo snel mogelijk wil opvoeren, mag wat ons betreft niet betekenen dat het concern zijn langetermijnkoers verlaat', aldus deze grote aandeelhouders.

Afgelopen weekeinde kreeg de multinational ook steun van verzekeraar en aandeelhouder ASR. Die vindt ook dat Unilever zich aan zijn duurzame lange termijn strategie moet houden. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën riep de voedingsmiddelenproducten dit weekeinde op een beschermingsconstructie op te werpen om vijandige overnames te voorkomen. 'Unilever is voor ons een cruciaal bedrijf', aldus Dijsselbloem.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer