Sterftecijfers Dier en Recht hoger dan van RVO

De officiële afvoercijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) laten een ander beeld zien dan de door Dier en Recht geschetste 325.000 gestorven kalveren in 2015. Dit aantal komt fors lager uit. Eerder was er ook al vanuit GD kritiek op de berekening van Dier en Recht.

Sterftecijfers+Dier+en+Recht+hoger+dan+van+RVO
© René Luijmes

Op basis van officiële afvoercijfers van RVO blijkt dat er in 2015 145.474 kalveren dood zijn geboren, terwijl er 90.001 kalveren binnen een maand doodgingen. In totaal werden 1.672.355 kalveren geboren.

Dier en Recht kwam op basis van aannames met haar berekening uit op 152.757 doodgeboren kalveren, terwijl nog eens 140.536 dieren in de eerste twee weken zouden overlijden. Daarmee komt Dier en Recht op basis van haar berekening uit op 293.293 doodgeboren kalveren in twee weken. Bij RVO blijft de teller steken op 235.475 dieren in een maand.

Dier en Recht heeft het daarbij over 8 procent sterfte in de eerste twee weken, terwijl RVO uitkomt op 5 procent in de eerste maand.

Cijfers aangevraagd

Een woordvoerder van Dier en Recht liet maandag weten de RVO-cijfers te hebben aangevraagd bij de dienst om zo een beter beeld te krijgen. Vrijdag kon een woordvoerder van RVO dit niet bevestigen.

GD had eerder kritiek op Dier en Recht, omdat een cijfer rond monitoring verkeerd werd geïnterpreteerd.

Kalvergezondheid

Jos Verstraten, portefeuillehouder Diergezondheid bij LTO Nederland, is blij dat er nu reële cijfers op tafel liggen. Maar dat wil volgens hem niet zeggen dat ondernemers nu achterover kunnen leunen. 'Een goede kalvergezondheid verdient elk moment alle aandacht. Dat is en blijft ons gezamenlijk doel.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer