Dier en Recht schermt met verkeerde kalversterftecijfers

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) stelt dat Dier & Recht in haar rapport over kalversterfte GD-bronnen over kalversterfte verkeerd interpreteert.

Dier+en+Recht+schermt+met+verkeerde+kalversterftecijfers
© Johan Wissink

Dat leidt tot een verkeerd beeld rond kalversterfte. Dier & Recht stelt hierdoor dat de sterftecijfers hoger zijn dan daadwerkelijk het geval is. Het gaat daarbij om de diergezondheidsmonitoring. In dat kader zijn in de afgelopen jaren diverse keren cijfers over kalversterfte gepubliceerd.

Eigen leven

Door alleen het percentage te benoemen, kan een verkeerd beeld worden gecreëerd. In dit geval is de 13,3 procent (gestorven geoormerkte kalveren in de leeftijd tot 1 jaar) niet juist geïnterpreteerd. Door het persbericht van Dier&Recht is dit een heel eigen leven gaan leiden.

Het getal 13,3 geeft het percentage gestorven kalveren op het gemiddeld aantal aanwezige kalveren op het melkveebedrijf weer. 'Dit getal kan dus niet gelezen worden als een sterftepercentage op het totaal aantal geboren kalveren op het melkveebedrijf', stelt de woordvoerder.

Door deze 13,3 procent te koppelen aan het totaal aantal geboren kalveren is dit getal niet juist geïnterpreteerd en wordt een vertekend beeld geschetst.

Complexe berekeningen

Bert de Lange, sectormanager rund bij GD: 'GD kan niet genoeg benadrukken dat we de gang van zaken betreuren. Het zijn waardevolle maar complexe berekeningen waarbij het belangrijk is de getallen goed te interpreteren.'

De Lange vervolgt: 'De jongveeopfok heeft alle aandacht, getuige ook de vele initiatieven die er in de sector lopen. Daar willen we samen met iedereen aan blijven werken.'

Een woordvoerder van Dier & Recht stelt bij navraag dat het cijfer 13,3 procent niet alleen uit een document van GD is gehaald, er is ook nagebeld of dit cijfer klopt. Vervolgens is tot publicatie overgegegaan.

Petitie

Dier & Recht is ook een petitie gestart, waarmee ze FrieslandCampina wil vragen om eisen rond het beperken van kalversterfte om te nemen in haar leveringsvoorwaarden. Die is inmiddels ruim 20.000 keer getekend.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer