Dier en Recht gaat strijd aan tegen kalversterfte

Dier&Recht is een actie gestart tegen de kalversterfte in de melkveehouderij. Het is onder meer een petitie gestart, omdat 'één op de zeven kalfjes zou sterven voor onze melk'.

In haar rapport stelt de organisatie dat 8 procent van de kalveren binnen drie dagen sterft, terwijl nog eens 13,3 procent van van de kalveren sterft de weken erna. Volgens Dier&Recht is dit percentage hoger dan ooit.

Overigens geeft de organisatie ook aan dat niet wordt gepubliceerd hoeveel kalveren daadwerkelijk doodgaan.

Grote bedrijven

Verder zou volgens dierenartsen en critici er een relatie zijn met het groter worden van bedrijven. Zo zou de boer minder bij het afkalven aanwezig zijn en lijkt de aandacht voor het dier te verslappen. Als hoofdoorzaak voor de kalversterfte wordt onvoldoende biest genoemd.

Jos Verstraten, portefeuillehouder Diergezondheid binnen de LTO-vakgroep Melkveehouderij, constateert juist dat de laatste jaren een stabiele tot licht dalende trend in kalversterfte.

Gissen

Dat deze juist nu stijgt, is voor hem wat gissen: 'We zien dat veehouders de laatste jaren veel jongvee hebben aangehouden. Het afgelopen jaar hebben veel vaarzen, die hun eerste kalf krijgen, afgekalfd. Die kalveren zijn vaak wat lichter dan die van oudere koeien, waardoor ze ook iets minder robuust zijn.'

Verstraten noemt de zorg voor kalveren een zorgpunt voor de sector. 'We werken onder meer aan het kalfvolgsysteem. Hier loopt nu een pilot, waarbij vleesveehouders de slachtgegevens van vleeskalveren terugkoppelen naar de melkveehouderij. Een betere opfok op het melkveebedrijf zorgt daarbij niet alleen een betere kalf voor de vleeskalverhouderij, maar ook voor beter eigen jongvee. Daarmee wordt de uitval verkleind.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
 • Woensdag
  10° / -1°
  10 %
Meer weer