Van Dam steekt 1,8 miljoen euro in vleesvervanger

Om de consumptie van plantaardige producten te stimuleren trekt staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) 1,8 miljoen euro uit voor de New Food Challenge. Daarmee worden bedrijven uitgedaagd om nieuwe voedsel op basis van plantaardige eiwitten te ontwikkelen.

Van+Dam+steekt+1%2C8+miljoen+euro+in+vleesvervanger
© DIRK HOL

'Consumenten willen gezonder eten: minder vlees, meer plantaardig', aldus Van Dam. 'Dat vraagt om goed en gezond voedsel dat bovendien duurzaam wordt geproduceerd. Nederland wil voorop lopen met nieuwe producten van plantaardige eiwitten. Met de New Food Challenge wil ik meer nieuwe gezonde plantaardige producten in de winkels krijgen.'

Van Dam gaf donderdag het startschot voor de New Food Challenge. Bedrijven die een innovatief idee hebben voor voedsel gemaakt van bijvoorbeeld peulvruchten, noten, paddenstoelen of zeewier kunnen een bedrag van maximaal 30.000 euro winnen om hun plannen verder uit te werken. De beste vijf ideeën komen vervolgens in aanmerking voor een subsidie van maximaal 250.000 euro om het nieuwe voedsel daadwerkelijk te maken en op de markt te brengen.

Voedingsadvies

Doel van de New Food Challenge is om meer nieuwe gezonde en aantrekkelijke producten in de winkels te krijgen. Dit sluit aan bij de voedingsadviezen van de Gezondheidsraad en de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Een hogere consumptie van plantaardige eiwitten is volgens de staatssecretaris niet alleen gezonder maar zorgt ook voor een duurzamere voedselproductie.

De inschrijving voor de New Food Challenge sluit op 30 april. Daarna worden de inzendingen beoordeeld door een onafhankelijke commissie van deskundigen. Zij kijken niet alleen naar de technische haalbaarheid van de plannen maar bijvoorbeeld ook naar kansen voor een geslaagde marktintroductie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer