Van+Dam+speelt+gevaarlijk+spel+met+fosfaatpakket
Nieuws
© DIRK HOL

Van Dam speelt gevaarlijk spel met fosfaatpakket

De SGP maakt zich grote zorgen over de uitvoering van het fosfaatpakket voor 2017. Dat zei SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf dinsdag op het KTC Zegveld. Hij wil dat er snel werk wordt gemaakt van een brede knelgevallenregeling.

De proefboerderij in Zegveld, nu Kennis Transfer Centrum (KTC) komt zelf ook in de problemen door de fosfaatrechten. Ze hebben een minimaal aantal koeien nodig om goed onderzoek te kunnen doen. Omdat ze in 2015 nog in de opbouwfase zaten en de veestapel nog niet op het gewenste niveau hadden, dreigt nu een forse financiële strop.

De kosten in 2017 en voor de aankoop van fosfaatrechten moeten uiteindelijk opgebracht worden door de aangesloten (melkvee)bedrijven. Dat is een hard gelag, omdat deze bedrijven juist hun nek uitgestoken hebben. De proefboerderij pleit ervoor om bedrijven met een maatschappelijke functie mee te nemen in de knelgevallenregeling.

Adviescommissie

Als het aan staatssecretaris Martijn van Dam ligt, gaat de adviescommissie voor de knelgevallenregeling pas in april aan de slag. Later in het jaar zal pas de invulling bekend worden.

'Melkveehouders moeten komende weken al knopen doorhakken over de stappen die ze willen zetten', aldus Dijkgraaf. 'Dat kunnen ze niet doen zonder te weten waar ze vanaf 2018 aan toe zijn. Het is van groot belang dat Van Dam ook zélf in gesprek gaat met knelgevallen en dat hij zélf werk maakt van een brede knelgevallenregeling.'

Het is van groot belang dat Van Dam ook zélf in gesprek gaat met knelgevallen en dat hij zélf werk maakt van een brede knelgevallenregeling

Elbert Dijkgraaf, lid Tweede Kamer voor de SGP

'En dat op korte termijn. Ik wil niet dat ondernemers de dupe worden van het afschuifbeleid van deze staatssecretaris.' De SGP'er vreest ook dat bedrijven in een gat vallen.

'De knelgevallenregeling waar de staatssecretaris mee bezig is, gaat pas per 2018 in. In het fosfaatpakket voor 2017 zit nog geen knelgevallenregeling. Het mag niet zo zijn dat bedrijven in 2017 ten onder gaan, omdat de reddingsboei net iets te ver weg is.'

Landbouwwet

Staatssecretaris Van Dam wil de regeling voor fosfaatreductie baseren op de Landbouwwet. Juristen geven aan dat deze wet hiervoor niet bedoeld is en dat het daarom de vraag is of de regeling juridisch houdbaar is.

De SGP vraagt zich af waar de staatssecretaris mee bezig is. Ook over dit punt gaat Dijkgraaf binnenkort in debat met Van Dam. Hij pleit verder voor een regeling waarmee bijvoorbeeld tijdelijk varkens- en/of pluimveerechten verleased kunnen worden aan melkveehouders. Het haalt de druk van de ketel en geeft ruimte om knelgevallen tegemoet te komen.

Weer

 • Woensdag
  22° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 8°
  50 %
Meer weer