Brandbrief+naar+Van+Dam+over+vleesveehouderij
Nieuws
© Twan Wiermans

Brandbrief naar Van Dam over vleesveehouderij

LTO Nederland, de provinciale landschappen en de Federatie van Vleesveestamboeken roepen staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) in een brandbrief op om een maximale inspanning te plegen om oplossingen te vinden voor de vleesveehouderij

Vleesveehouders zijn bezorgd over de consequenties van het stelsel van fosfaatrechten en het fosfaatreductieplan voor de sector. Volgens betrokken partijen staat de continuïteit in de vleesveesector (zoogkoeien en mesterij red.) op het spel omdat ook de vleesveehouderij te maken krijgt met het stelsel van fosfaatrechten.

De vleesveehouderij heeft de afgelopen jaren niet bijgedragen aan de groei van de fosfaatproductie in Nederland maar moet straks wel concurreren om fosfaatrechten met de melkveehouderij, aldus de brief.

Continuïteit

LTO Nederland, de provinciale landschappen en de Federatie van Vleesveestamboeken vrezen dat het fosfaatrechtenstelsel zal leiden tot een sterke reductie van de vleesveestapel, waarmee de continuïteit van de sector op het spel wordt gezet. Volgens de organisaties heerst er onder vleesveehouders grote onrust.

Door begrazing levert de sector een bijdrage aan het beheer van natuurterreinen.

In de brief wordt benadrukt dat vleesveehouders door begrazing een bijdrage leveren aan het beheer van natuurterreinen en het landelijk gebied. Deze natuurbeheerstaak komt door de gevolgen van het fosfaatrechtenstelsel onder druk te staan.

De brief is ondertekend door LTO-voorzitter Marc Calon, Hank Bartelink, directeur-bestuurder LandschappenNL en Jos Bolk, voorzitter van de Federatie Vleesveestamboeken.

Weer

 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
 • Zondag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer