Beperking+pachters+van+boeren+waterberging
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Beperking pachters van boeren waterberging

Boeren die grond pachten van waterschap Drents Overijsselse Delta die tevens wordt gebruikt als waterberging, lopen de kans dat die door de overheid niet wordt aangemerkt als landbouwgrond.

Pachters van boeren waterbergingen kennen volgens de NVWA zo veel beperkingen dat er voor de meststoffenwet geen sprake is van landbouwkundig gebruik. De grond mag ook voor de derogatie niet worden meegeteld.

De bedrijfsbetalingsrechten lopen overigens geen gevaar. Daar is een landbouwactiviteit al voldoende om deze veilig te stellen.

Duurzaamheid

LTO Salland-bestuurder Stephan Rientjes vindt de gang van zaken onterecht. 'Dat er beperkingen aan grond voor waterberging worden opgelegd is te begrijpen, maar het medegebruik ervan door de landbouw past juist heel goed in het duurzaamheidsbeleid. Iedere hectare die ons zo wordt afgepakt is er een te veel.'

Eigendom

Daarbij is volgens Rientjes ook nog eens sprake van rechtsongelijkheid. Boeren met waterbergingen in eigendom ondervinden minder problemen met de NVWA. 'Dat is raar, zeker als het om dezelfde soorten grond gaat.'

LTO heeft de zaak inmiddels aangekaart bij de Unie van Waterschappen.

Weer

 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer