Boeren+Westerkwartier+willen+geen+moeras
Nieuws
© NVT

Boeren Westerkwartier willen geen moeras

In het Zuidelijk Westerkwartier wordt de komende jaren zo'n 2.000 hectare omgevormd tot natuur en waterberging. Grondeigenaren denken actief mee over de inrichting. 'We zitten niet te wachten op een groot moeras achter de deur.'

In het Zuidelijk Westerkwartier moet het laatste provinciale stukje Natuurnetwerk Nederland, de vroegere Ecologische Hoofdstructuur, worden ingericht.

Daarnaast willen overheden wateroverlast zo veel mogelijk voorkomen met drie waterbergingen in Het Dwarsdiep, De Drie Polders en Polder de Dijken.

5 miljoen kuub

De waterbergingen moeten in totaal 5 miljoen kuub water kunnen opvangen, vergelijkbaar met het wat noordelijker gelegen De Onlanden.

De natuurclaim hangt al twintig jaar boven het gebied, stelt Alex Datema. Hij zit namens Boer & Natuur Zuidelijk Westerkwartier in de grondcommissie.

Niet juichen

'Daar is later de waterbergingsclaim bijgekomen', geeft Datema aan. Tot nu toe lukte het niet om de doelen te verwezenlijken, omdat deze op vrij veel weerstand kunnen rekenen vanuit de bevolking. 'Zeker in deze streek staan mensen niet te juichen bij plannen van de overheid.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Noord

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer