Dijkgraaf+wil+bij+afroming+fosfaatrechten+niet+afpakken
Nieuws
© DIRK HOL

Dijkgraaf wil bij afroming fosfaatrechten niet afpakken

Het nieuwe stelsel van fosfaatrechten moet als einddatum 1 januari 2023 krijgen. Ook moet er bij de generieke korting geen rechten van een melkveehouder worden afgepakt.

Dat stelt Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf (SGP) in twee nieuwe amendementen die hij deze week bij de fosfaatwet heeft ingediend. Eén betreft het opnemen van een einddatum (1 januari 2023). De ander betreft een aanpassing van de wijze waarop de generieke korting ingevoerd zou moeten worden.

Dijkgraaf stelt voor om bij de generieke korting geen rechten definitief af te pakken, maar het zo te doen dat melkveehouders alleen zolang dat nodig is een deel van hun rechten niet kunnen benutten. Hierdoor kan de korting weer ongedaan worden gemaakt. 'We moeten nog bekijken wat dat precies betekent in relatie tot de afroming. Wellicht is er nog finetuning nodig', laat zijn woordvoerder weten.

Derogatiegarantie

Dijkgraaf wil liever geen fosfaatrechten invoeren. Hij ziet het stelsel als een totaalpakket van maatregelen om de milieunormen te halen en derogatie te behouden. 'We gaan voor een totaalpakket. Wat de SGP betreft inclusief een derogatiegarantie, omdat onze derogatie gewoon goed is voor het milieu', aldus zijn woordvoerder.

Ook denkt de SGP aan gebiedsgerichte maatregelen voor daadwerkelijke verbetering van de waterkwaliteit, meer fosfaatruimte door export naar fosfaatarme landen en seizoensgebonden fosfaatpieken niet mee te tellen.

Weer

 • Maandag
  25° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  28° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer