Verplichte weidegang voorlopig van de baan

De verplichting tot weidegang lijkt van de baan, nu twee partijen achter de initiatiefnota tot verplichte weidegang met extra motie zijn gekomen. Daarin willen ze pas beleidsmaatregelen wanneer het de sector niet lukt om in 2020 minimaal 80 procent van de koeien te laten weiden.

Maandagmiddag werd tijdens een hectische tweede behandeling van de initiatiefnota, van SP, D66 en GroenLinks, een motie ingediend door de SP, ook namens D66. In die motie stelt SP-Kamerlid Farshad Bashir voor dat staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) voorbereidingen moet treffen voor maatregelen om te komen tot 'verankering' van weidegang.

Dit leidde tot woede van Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. Omdat SP, D66 en GroenLinks eerst een initiatiefnota indienden en vervolgens SP en D66 die nota met een motie weer af te zwakken. Ouwehand diende daarop alsnog een motie in om verplichte weidegang toch bij wet vast te leggen.

Volgens Bashir willen de sector en de ondernemers best weidegang toepassen. 'We kunnen niet van de kelder op de zolder springen. Vandaar dat we eerst deze motie willen indienen. Het is een stok achter de deur voor de sector.'

Verankering

Van Dam ontraadde de motie van Ouwehand, maar liet de motie van SP en D66 aan de Tweede Kamer. 'Als die wordt aangenomen, wil ik best onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om weidegang te verankeren. Dit is overigens niet verplichten. Vervolgens is het aan de Kamer welke vorm van verankering het best past. Daarbij gaat het er ook om hoe sterk die verankering is.'

Op dinsdag 14 februari vindt in de Tweede Kamer de stemming plaats over de initiatiefnota en de moties.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer