Drenthe+ondertekent+convenant+weidegang
Nieuws
© Koen van Wijk

Drenthe ondertekent convenant weidegang

Provincie Drenthe heeft het landelijke convenant Weidegang ondertekend. Met de steun voor dit convenant wil het provinciebestuur de weidegang in de provincie bevorderen.

Bij weidegang wordt lopen koeien minimaal 120 dagen per jaar gedurende zes uren in de wei . Het convenant is inmiddels door meer dan 75 partners ondertekend en gezamenlijk is het doel om zoveel mogelijk koeien in Nederland Weidegang te bieden.

Voor gedeputeerde Henk Jumelet ligt de toekomst van de landbouwsector in Drenthe in grondgebondenheid. Volgens hem is er ook een sterke relatie tussen grondgebondenheid en weidegang. Een melkveebedrijf met voldoende grond kan in zijn ogen eerder weidegang toepassen dan een melkveehouderij met relatief weinig grond.

Kenmerken landschap

Jumelet: 'Weidekoeien zijn een van de kenmerken van het Drentse Landschap. Zij maken de melkveehouderij zichtbaar en bepalen mede het beeld dat de maatschappij van de Nederlandse zuivelsector en haar producten heeft.'

Als voorbeeld noemt Jumelet zuivelverwerker Katshaar in Schoonebeek. Verschillende boeren uit het Noorden leveren hier hun melk van weidekoeien om er zuivelproducten van te maken. 'Van elk product dat de consument koopt gaat 2 cent naar de weidevogels. Zo dragen de weidekoeien bij aan het behoud de weidevogels.'

Toekomstgericht

Samen met de landbouwsector werkt de provincie Drenthe aan een plan voor een toekomstgerichte sector. Concrete acties voor onder andere het bevorderen van weidegang maken hier onderdeel van uit. Het plan is een onderdeel van de Provinciale Investeringsagenda en wordt in de eerste helft van 2017 voorgelegd aan Provinciale Staten.

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer