Kamer+sterk+verdeeld+over+verplichte+weidegang
Nieuws
© Jan van Liere

Kamer sterk verdeeld over verplichte weidegang

De Tweede Kamer is sterk verdeeld over de vraag of weidegang voor melkkoeien wettelijk verplicht moet worden. Een aantal linkse partijen wil het snel mogelijk regelen, CDA en VVD vinden dat een heel verkeerde aanpak.

Maandag begon de Kamer het debat over de initiatiefnota van D66, SP en GroenLinks die voorstelt weidegang voor koeien op te nemen in de Wet dieren. Voorstanders schilderden uitvoerig hoe het volgens hen helemaal de verkeerde kant op gaat in de Nederlandse melkveehouderij.

'Niemand kan nog z'n ogen sluiten voor de neergaande trend in het aantal koeien met weidegang', aldus Farshad Bashir (SP). De cijfers die de sector presenteert zijn volgens hem 'te rooskleurig' en het convenant Weidegang heeft 'aantoonbaar gefaald'.

Tijd van wachten voorbij

Judith Swinkels (D66) sprak zelfs de verwachting uit dat zonder ingrijpen de weidegang de komende jaren terug zal lopen tot 50 procent van het aantal melkkoeien. 'Voor ons is de tijd van wachten voorbij', vulde Linda Voortman (GL) aan.

VVD en CDA verwerpen wettelijke dwang. 'Het aantal bedrijven met weidegang is weer gestegen. Boeren zijn er mee bezig, geef ze daar ook even de kans voor', bepleitte Helma Lodders (VVD). Ze stelt dat een verplichting demotiverend zal werken.

'Dit helpt een duurzame ontwikkeling van de melkveehouderij om zeep en de boeren krijgen een dikke rekening gepresenteerd. Dit zal voor een aantal bedrijven het einde betekeken', aldus Lodders.

Flinterdunne argumenten

Jaco Geurts (CDA) vindt eveneens dat melkveehouders zelf moeten kiezen of ze hun koeien weidegang geven. Hij hekelde de vermenselijking van dieren die uit de voorstellen spreekt. De financiële argumenten zijn volgens hem 'flinterdun'.

Of er uiteindelijk een Kamermeerderheid is voor verplichte weidegang, blijft nog onduidelijk. De PvdA staat er in principe sympathiek tegenover, maar heeft nog wel wat bedenkingen. De ChristenUnie en de SGP lijken geen steun te gaan geven.

Zelf beslissen

Ook de PVV voelt er weinig voor. 'De sector gaat al de goede kant op. En je kunt een dier niet verplichten om naar buiten te gaan. Dat moet de koe zelf beslissen', meent woordvoerder Dion Graus.

Volgende week wordt het Kamerdebat voortgezet. Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) zal dan reageren op de inbreng van de Tweede Kamer.

Weer

 • Donderdag
  6° / 5°
  90 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer