Pachtgrond Flevoland herverdelen

In regio's met veel pachtbedrijven moet vrijkomende pachtgrond weer kunnen worden verdeeld onder aanliggende bedrijven. Met die aanpassing wil de pas opgerichte werkgroep Pacht van LTO Noord Flevoland op pad.

Pachtgrond+Flevoland+herverdelen
© Haijo Dodde

Doordat de herverdelingsplicht voor verpachter is afgeschaft, komen vrijkomende pachtbedrijven weer bij nieuwe pachters terecht. Omliggende pachtbedrijven hebben vaak behoefte aan de ontwikkelingsruimte die zo beschikbaar komt.

Op slot

'In Flevoland knelt dat extra omdat het aantal pachtbedrijven er bovengemiddeld is', legt Arnold Michielsen van LTO Noord Flevoland uit. 'Het zet de regio op slot. Huidige pachters moeten kunnen meegroeien.'

Om de landbouwstructuur in Flevoland veilig te stellen, zou ook het aantal kortlopende pachtcontracten moeten worden beperkt, stelt de werkgroep. Dergelijke contracten stimuleren de pachter niet te investeren in de bodem, stelt Michielsen vast. 'Je zou deze contracten alleen voor gronden moeten inzetten die zijn bestemd voor de aanleg van infrastructuur of woningbouw.'

Bedrijfsgebouwen

De Flevolandse werkgroep denkt ook na over een regeling hoe de verpachter moet omgaan met gepachte bedrijfsgebouwen. 'Anders dan gebouwen die eigendom zijn van de pachter, moeten zij deze wel up to date houden. Dat wringt nog wel eens', aldus Michielsen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  7° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  9° / 2°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  5 %
Meer weer