Onderzoek+pachtprijs+Kampereiland
Nieuws
© Ruud Ploeg

Onderzoek pachtprijs Kampereiland

Onderzoek moet uitwijzen hoe hoog de pachtprijs voor de ruim honderd pachters op Kampereiland uiteindelijk uitpakt.

Gemeente Kampen wil de pachtprijs stapsgewijs verhogen en niet direct het maximum stijging van 22 procent in rekening brengen. De uiteindelijke berekening wordt dan niet in september 2017 maar in maart 2018 bepaald.

De pachters van grondeigenaar De Stadserven zien een verhoging gezien de huidige schrale inkomens echter helemaal niet zitten. Probleem is dat in het pachtstelsel de norm wordt berekend op basis van opbrengsten van enkele jaren geleden.

Met het onderzoek, dat komend jaar wordt uitgevoerd, is er een goede kans dat de uiteindelijke rekening lager uitvalt, zegt voorzitter Kor van Dijk van de pachtersbond op Kampereiland.

Melkprijs

'In die monitoring worden de resultaten van 2015 meegenomen, toen de melkprijs weer was gedaald. Ook de factoren grondprijs en financiering worden meegewogen. Daar hebben we indertijd afspraken over gemaakt en we weten dat de kosten hier hoger liggen. Zaak is dus dat er nu een goed onderzoek komt met reële cijfers', vertelt Van Dijk.

Van Dijk stelt vast dat ook elders in Nederland pachters op landgoederen zich benadeeld voelen door plaatselijke omstandigheden. 'Als blijkt dat de regionorm te hoog ligt, dan is er meer aan de hand.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer