Lely mestrobot zuigt stalvloer schoon

Een mestrobot die de mest niet wegschuift, maar opneemt en vervolgens boven een dumpput leegt. De nieuwe Lely Discovery 120 Collector werkt volgens dit principe, dat veel weg heeft van een stofzuiger. De machine is prima toepasbaar voor dichte vloeren, maar werkt ook op roostervloeren.

Voor het verzamelen van mest gebruikt de Discovery 120 Collector water om de mest te verdunnen en een vacuümpomp om de slurry in een mesttank op te nemen. Aan de voorkant sproeit de Discovery daarom water. Aan de achterkant sproeit de discovery ook water, om de vloer nat achter te laten voor meer grip.

Dit water wordt zelfstandig getankt en in twee waterzakken van in totaal 70 kilo in de mesttank opgeslagen. Naarmate de mesttank voller raakt neemt het volume van de waterzakken en komt meer ruimte beschikbaar voor de mest. Eventueel zijn de sproeiers ook op bepaalde plaatsen uit te schakelen. Ook zijn andere nozzles beschikbaar om de waterhoeveelheid aan te passen.

Honderd koeien

De machine met een werkbreedte van 120 centimeter kan ongeveer 500 vierkante meter vloeroppervlak, goed voor 100 melkkoeien, aan. Daarbij maakt deze de vloer iedere twee uur schoon. De Discovery heeft een opslag van 340 kilo mest.

Is de Discovery vol, dan rijdt deze naar een dumpput, waar de mest wordt gedumpt. Tegelijkertijd wordt water bijgevuld en stroom opgeladen.

Vanaf 1 januari wordt de Discovery geïntroduceerd in Europa.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 12°
  30 %
 • Donderdag
  15° / 13°
  80 %
 • Vrijdag
  15° / 8°
  60 %
Meer weer