Van Dam wil focus op agriproductie niet verliezen

Met de export van agrarische kennis, technologie en innovaties wil staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) de Nederlandse positie in agri en food verder versterken. Boerenbestuurders steunen Van Dam in zijn ambitie, maar onderstrepen wel de noodzaak van een gezonde agrarische productie in eigen land.

Van+Dam+wil+focus+op+agriproductie+niet+verliezen
© Philipp Schläper

Tijdens de Grüne Woche in Berlijn liet de staatssecretaris afgelopen week weten er niet voor te vrezen dat Nederland door de export van kennis toekomstige concurrenten in het zadel helpt. 'Daar moeten we een moderne opvatting over hebben. Alles draait tegenwoordig om snelheid', zei hij.

'Nederland verdient juist veel aan de agrarische sector, omdat deze internationaal georiënteerd is. De cijfers laten een optelsom zien van wat Nederland zo bijzonder maakt. Dat zijn naast agri en food een sterke logistiek en een sterke voedselverwerkende industrie.'

Van Dam wil dat de agrarische sector blijft inzetten op onderscheid in de markt. 'We presenteren ons in Berlijn niet als prijsvechters, maar met bijzondere innovaties en producten van hoge kwaliteit met oog voor duurzaamheid.' Meer focus op innovatie zal Nederland minder afhankelijk maken van de export van bulkgoederen, aldus de bewindsman.

Toegevoegde waarde

Voorzitter Marc Calon van LTO Nederland is het met Van Dam eens dat de sector moet inzetten op meer toegevoegde waarde. Als het gaat om de focus op kennisexport is Calon genuanceerder. 'Kennisontwikkeling heb je alleen maar als er ook productie is. Als wij geen veehouders in Nederland hebben die melk produceren, heb je ook niet de kennisontwikkeling op het gebied van kaas of wei.'

De LTO-voorman vindt overigens wel dat de agrarische sector een verantwoordelijkheid heeft om zijn innovatiekracht op peil te houden. 'Je moet met je productie hoog in de waardeketen zitten. De Chinezen kopen liever onze melkpoeder dan die uit eigen land, omdat die van ons zo veilig is. Onze producten zijn gewoon goed en vertrouwd en dat is in de wereld van vandaag en morgen hartstikke belangrijk.'

Kennis van morgen

Het risico dat Nederland zich met kennisexport in eigen vlees snijdt, moet niet worden overdreven, zegt Ruud Huirne, directeur Food & Agri bij Rabobank. 'Je exporteert de stand van zaken van gisteren. Ondertussen ben je zelf al met de kennis van morgen bezig. Het gaat wel fout als hier de innovatie stilvalt. Daarom pleiten we ervoor versterkt te investeren in kennis, onderzoek en onderwijs.'

Volgens Huirne is een geloofwaardige thuismarkt van groot belang. 'Kijk bijvoorbeeld naar de pluimveehouderij. Al die mooie vleesconcepten en duurzame en welzijnsvriendelijke eieren zijn tot stand gekomen door een sector waar ook kracht en volume achter zit. Een sector met voldoende omvang trekt innovatieve bedrijven aan. Valt het eerste weg, dan heb je al snel niets meer aan kennis en technologie te exporteren.'

Goed klimaat

Volgens Calon zal Nederland altijd een grote agrarische producent blijven. 'De staatssecretaris legt de nadruk op kennis en wij op een hogere toegevoegde waarde uit onze producten. Nederland heeft een goed klimaat, met goede grond en topboeren en wij zullen dus altijd veel en goed voedsel, bloemen en planten blijven produceren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer