EZ legt bom onder onderzoek akkerbouw

LTO Nederland, de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) zijn zwaar teleurgesteld dat het ministerie van Economische Zaken (EZ) niet meewerkt aan een pragmatische oplossing voor het opleggen van heffingen voor collectief onderzoek in de akkerbouw.

'Dit legt een bom onder alle collectieve activiteiten waarvoor financiering loopt via BO Akkerbouw', stelt voorzitter Jaap van Wenum van LTO-vakgroep Akkerbouw. Hij reageert op het besluit van het ministerie om niet via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een machtiging te vragen aan akkerbouwers voor het in rekening brengen van de onderzoekskosten. Minister Henk Kamp vindt dat BO Akkerbouw voor de gegevens van niet-georganiseerde akkerbouwers heel goed gebruik kan maken van informatie van de Kamer van Koophandel.

BO Akkerbouw berekent dat deze route voor factureren tot een half miljoen euro extra kost. 'Waarom zo moeilijk doen? En waarom stelt RVO bijvoorbeeld wel bedrijfsgegevens beschikbaar voor de collectieve bijdragen aan het Diergezondheidsfonds?', vraagt Van Wenum zich af.

Politieke steun

LTO gaat volgens de vakgroepvoorzitter intensief verder met het zoeken van politieke steun om Kamp te overtuigen. 'Juist deze minister had voor het gezamenlijk onderzoeksprogramma via de BO Akkerbouw in april 2016 nog een verbindendverklaring afgegeven. Daarmee heeft hij A gezegd, dan moet hij nu ook B zeggen', aldus de akkerbouwbestuurder.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer