Akkerbouw bepaalt ambitie voor duurzame gewasbescherming

Ketenpartijen in de akkerbouw hebben de Routewijzer opgesteld als plan voor verdere verduurzaming van de gewasbescherming in de sector.

Akkerbouw+bepaalt+ambitie+voor+duurzame+gewasbescherming
© Koos van der Spek

De Routewijzer concentreert zich op plagen, schimmels en onkruiden in aardappelen, granen, suikerbieten en uien. Kennis- en adviesbureau CLM heeft het plan samengesteld. De betrokken partijen zijn Agrifirm, BASF, Bayer, Belchim, BO Akkerbouw, Certis, Cosun, CZAV, LTO Nederland, NAV en Nedato.

In het plan benoemen de partijen maatregelen, zoals het gebruik van schadedrempels bij plagen en het gebruik van een beslissingsondersteunend systeem bij het bestrijden van schimmels, die ze gaan stimuleren. Elke partij heeft eigen acties vastgesteld die zij de komende jaren gaan ondernemen, zoals onderzoek naar natuurlijke vijanden, ontwikkelen van groene middelen en promotie van duurzame gewasbescherming.

Meest gangbare gewassen

De ketenpartijen willen de milieubelasting van gewasbescherming verlagen bij ten minste gelijkblijvende productiviteit, kwaliteit en rentabiliteit. Om zo effectief mogelijk te zijn, ligt de focus op de meest gangbare gewassen.

Van alle organisaties en bedrijven die betrokken zijn bij de Routewijzer wordt verwacht dat zij voldoende inspanningen leveren om de geïntegreerde gewasbescherming te stimuleren. Landbouworganisaties besteden aandacht aan het onderwerp op ledenbijeenkomsten. Afnemers kunnen geïntegreerde gewasbescherming onderdeel maken van hun handelsvoorwaarden en eventueel zorgen voor een financiële prikkel in de afzet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer