Lichte stijging middelengebruik

Het totale gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de land- en tuinbouw is in de periode 2000-2012 licht gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Lichte+stijging+middelengebruik
© Nieuwe oogst

Het CBS publiceert elke vier jaar cijfers over de gewasbeschermingsmiddelen in de land- en tuinbouw. De cijfers geven inzicht in de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen en helpen de overheid bij de uitvoering en monitoring van het beleid.

Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen wissel per teeltsector en van jaar tot jaar, dit naar gelang de weersomstandigheden en de ziektedruk. In juni worden de meeste gewasbeschermingsmiddelen toegepast, zo blijkt uit de cijfers van het CBS.

In 2012 werd in totaal 5,8 miljoen kilo aan werkzame stof toegepast, waarbij 86 procent van het totale gebruik aan gewasbeschermingsmiddelen werd toegepast in elf gewassen.

Schimmel en onkruid

Schimmelbestrijding is goed voor ongeveer de helft van het middelengebruik en onkruidbestrijding een kwart. Een kwart wordt ingenomen door overige middelen, waaronder middelen voor productbehandeling loofdoding, groeiregulatie en tegen aaltjes en slakken.

Tussen 2000 en 2012 is er een duidelijke vermindering te zien in het gebruik van de relatief kleine groep van middelen ter bestrijding van insecten en mijten, meldt het CBS.

Aardappelen zijn goed voor 39 procent van het totale gebruik. Dit heeft onder andere te maken met het relatief grote areaal. Per hectare vallen de sierteelten op door hun hoge gebruik per hectare. Denk bijvoorbeeld aan bloembollen.

Glastuinbouw

In de glastuinbouw is de biologische bestrijding belangrijk. In 2012 zijn plagen op 83 procent van het areaal glasgroenten op deze wijze bestreden. Bij de teelt van bloemen en sierplanten onder glas ging het in 2012 om 46 procent biologische bestrijding.

Het gebruik van mechanische bestrijdingsmethoden in de land- en tuinbouw neemt sinds 2004 af. In 2012 is in alle teeltsectoren het gebruik van het areaal met toepassing gedaald naar 60 procent (groenten open grond) of lager (tot 15 procent bij bloembollen).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer