Pootgoedtelers+balen+van+nieuwe+norm+groeischeuren
Nieuws
© NIeuwe Oogst

Pootgoedtelers balen van nieuwe norm groeischeuren

Pootgoedtelers in de Noordoostpolder zijn zeer verdeeld over het verruimen van de keuringsnormen voor groeischeuren door de vaste commissie van de NAK.

Dat bleek gisteren tijdens de eerste telersvergadering van de keuringsdienst in Espel. Een flink aantal telers zijn van mening dat de pootgoedsector zijn oren laat hangen naar de fritesindustrie nu er een tekort aan pootgoed dreigt.

'Het versoepelen van de normen heeft alles te maken met commerciële belangen. Straks zijn er opkomstproblemen en dan is dat ook weer onze schuld. Als de normen worden aangepast kunnen wij geen verantwoording nemen voor een slechte opkomst', vindt één van de aanwezige pootgoedtelers.

Versoepeling

De vaste commissie van keuringsdienst NAK besloot ruim een maand geleden tot versoepeling van de norm voor groeischeuren van 0,5 centimeter als maximale diepte tot 1,5 centimeter. De aanpassing geldt voor de pootgoedklasse B en vooral voor pootgoed dat bestemd is voor consumptieteelt in Nederland. De versoepeling past binnen de minimumeisen die de EU stelt aan pootgoed.

De versoepeling van de norm is nu vooral nodig omdat er sprake is van een calamiteit, stelt Ton Stolte van de NAK. Volgens de keuringsdienst en de Nederlandse fritesindustrie zorgt de aanpassing voor de extra beschikbaarheid van 20.000 ton pootgoed. De pootgoedtelers in Espel betwijfelen dat en verwachten dat het gaat om slechts 2.000 tot 3.000 ton.

Alleen voor cosmetische afwijkingen

Om niet jaarlijks een dergelijke beslissing te hoeven nemen streeft de NAK naar een structurele aanpassing van de keuringsnormen. Tijdens de telersvergaderingen wil de NAK daarover de mening peilen van de telers. 'We maken daarbij onderscheid tussen het verruimen van alle keuringsnormen of alleen de normen voor cosmetische afwijkingen', aldus Stolte.

In Espel is geen van de pootgoedtelers voor verruiming van alle keuringsnormen voor B-pootgoed tot het Europese minimum. Ongeveer de helft gaat wel akkoord met een structurele versoepeling van de normen voor cosmetische afwijkingen zoals groeischeuren, rooibeschadigingen en drukplekken.

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer