Vandaag besluit aanpassing norm groeischeuren pootgoed

Het advies van de werkgroep LTO Pootaardappelen over de tijdelijke aanpassing van de norm voor groeischeuren, kwam niet eenvoudig tot stand. Vandaag neemt de Vaste Commissie van de NAK een besluit.

Vandaag+besluit+aanpassing+norm+groeischeuren+pootgoed
© NIeuwe Oogst

Onder enorme tijdsdruk was er voor LTO geen tijd om een complete ledenraadpleging te houden. Dat geeft geen goed gevoel, zo werd dinsdagavond op een sectoravond in Uithuizen duidelijk.

De bestuursleden van de werkgroep hebben wel veel en goede argumenten uitgewisseld. Op basis daarvan is een nipt positief advies gegeven voor aanpassing.

Argumenten

Een veelgehoord argument is dat er tijdens de wedstrijd geen spelregel mag worden aangepast. In september was het probleem ook al bekend en pas nu in december wordt er onder tijdsdruk een aanpassing besproken.

Er zijn al partijen gesorteerd en een deel is vanwege de geldende norm voor groeischeuren in het veevoer beland. Als de NAK de norm nu bijstelt, voelen die pootgoedtelers zich benadeeld.

Voor telers met goede, vrije rassen betekent aanpassing van de geldende norm een hard gelach. Het is niet moeilijk om te bedenken wat de prijs doet als de norm groeischeuren wordt aangepast.

Fytosanitaire risico's

Toch zijn er volgens de LTO-werkgroep argumenten om die norm wel tijdelijk aan te passen, want er dreigt een fors tekort aan pootgoed van sommige frietrassen te ontstaan. Het gevaar van het zogenaamde 'grijze circuit' is daardoor groot en de fytosanitaire risico's van ongecontroleerde pootgoedhandel is reëel.

Voor de werkgroep LTO Pootaardappelen was dit risico de nipt doorslaggevende factor om een heel voorzichtig positief advies te geven. 'Het was een dubbeltje op zijn kant', aldus werkgroepvoorzitter Peter Berghuis.

Na raadpleging van de sectororganisaties neemt de adviesraad van de NAK vandaag een definitief besluit. Omdat het lijkt dat de score 2 : 2 is, zou LTO wel eens het beslissende doelpunt op de schoen kunnen hebben.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer