NAK wil inhoudelijke discussie over groeischeuren

Bij de NAK zijn na de aanpassing van de norm voor groeischeuren reacties uit de sector binnengekomen. Op de telersvergadering wil de keuringsdienst graag op inhoudelijke gronden discussiëren.

NAK+wil+inhoudelijke+discussie+over+groeischeuren
© Haijo Dodde

Het besluit over de norm voor groeischeuren krijgt op de telersvergaderingen ongetwijfeld aandacht. De NAK licht de aspecten rond dit besluit nog eens toe, zodat er een discussie mogelijk is los van alle emoties die dit heeft opgeroepen.

De NAK wijst erop dat het slechts gaat om een versoepeling van de groeischeurnorm voor de klasse B. Dat is in omvang een onbeduidende klasse.

Voor de hogere klassen verandert er niets, dus ook niet voor de export naar landen buiten de EU en bijna alle afzet binnen de EU. Hogere klassen kunnen wel op de B-norm als Waardering II worden afgezet. Dat materiaal blijft in Nederland.

Groot tekort

De aanpassing van de norm is nodig omdat er een groot tekort is aan pootgoed van (frites)rassen voor de verwerkende industrie. Betrokkenen schatten de hoeveelheid pootgoed die door de normverruiming extra beschikbaar kan komen in de orde van grootte van 20.000 ton.

De NAK is bevoegd om bij calamiteiten in te grijpen. In het verleden is dat vaker gebeurd. Het secretariaat van de NAK adviseert vooral 'technisch' vanuit sectorbelang, zonder rekening te houden met marktpolitiek en commerciële belangen.

Direct na het besluit zakten de prijzen van Bintje. Dat gaf veel boze reacties. Daarna hebben de prijzen het verlies meer dan ingehaald. De markt zegt daarmee dat ook met de normaanpassing het tekort aan pootgoed niet verdwenen zal zijn.

Structurele oplossing

De adviesraad van de NAK vindt dat er een structurele oplossing voor moet komen, zodat dit niet meer op deze manier nodig is. Maar de NAK vindt het onverstandig de deuren hermetisch te sluiten.

De NAK discussieert de komende maanden met de sector over een bevredigende oplossing. Een structurele versoepeling van de B-norm, bij voorkeur tot het Europese minimum, ligt voor de hand.

De sector kan ervoor kiezen de verruiming te beperken tot cosmetische zaken, of open te stellen voor alle aspecten (zoals rhizoctonia).

Overigens ligt een aantal B-normen al op het EU-minimum: voor hardgroen, ontvelde knollen en inwendige gebreken. Die zijn al onbeperkt toegestaan in de klasse B.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer