Boerenplan voor Bodegraven Noord

LTO Noord en agrarische natuurvereniging De Parmey hebben een bemiddelaar en een ecoloog in de arm genomen om een eigen plan te schrijven voor de inrichting van de polder Bodegraven Noord. Op de polder ligt een claim voor de aanleg van een natuurverbinding.

Boerenplan+voor+Bodegraven+Noord
© Koen van Wijk

'Het plan voor de inrichting van de polder wordt geschreven vanuit het perspectief van de agrarische sector, maar binnen de randvoorwaarden die de provincie Zuid-Holland heeft gesteld', licht voorzitter Theo Kemp van LTO Noord Bodegraven toe.

'We willen creatief kijken naar de opgave voor aanleg van een verbindingszone zoals die er nu ligt. De vraag is in hoeverre we gebonden zijn, of dat er nog ruimte is voor andere keuzes.' Mogelijk biedt het ruilen of wisselen van pachtgrond kansen voor een andere inrichting, zegt hij.

Afplaggen

In het voorjaar van 2016 kwamen de boeren in het gebied in het geweer tegen het plan om honderden hectare grasland af te plaggen. Tientallen melkveehouders in Bodegraven Noord, verenigd in LTO Noord en De Parmey voelden zich toen overvallen door een inrichtingsplan dat de gemeente wilde aannemen.

'We gaan nu een plan waarin het afplaggen tot een minimum beperkt blijft', aldus Kemp. Het nieuwe plan moet in de loop van 2017 klaar zijn. Vervolgens is het aan de Stuurgroep Gouwe Wiericke om dit te accepteren.

Instemming

Kemp verwacht dat de instemming straks vanzelf komt. 'Bij de invulling zitten we ook om tafel met de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en Natuurmonumenten. Het wordt in samenspraak gemaakt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer