Crisis+melkveehouderij+drukt+op+winst+CRV
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Crisis melkveehouderij drukt op winst CRV

De slechte marktomstandigheden vorig jaar in de melkveehouderij drukken zwaar op de resultaten van CRV. De fokkerijorganisatie zag de winst met 38 procent dalen.

CRV Holding zag in het boekjaar 2015/2016 de omzet met 3,6 procent dalen naar 170 miljoen euro. Het nettoresultaat kwam in die periode uit op 1,94 miljoen euro en is daarmee 38 procent lager dan in het boekjaar 2014/2015.

De coöperatieve veeverbeteringsorganisatie schrijft de daling toe aan de crisis in de melkveehouderij en turbulente ontwikkelingen op diverse markten waar het bedrijf actief is. Op vrijwel alle markten waren de omzet en het resultaat lager.

Belgisch Witblauwe

CRV verkocht vorig jaar in Nederland 6 procent meer doses sperma verkocht, maar de prijs per rietje lag daarbij wel lager. Het gebruik van gesekst sperma nam af. De verkoop van sperma van Belgisch Witblauwe stieren steeg met 37 procent wel hard. In Vlaanderen stond de omzet licht onder druk, omdat boeren vaker eigen stieren gebruikten en zelf insemineren. De fokkerijorganisatie verwacht voor het boekjaar 2016-2017 geen herstel. Tegenover de hogere melkprijs staan hogere voerprijzen, waardoor de marges in de melkveehouderij onder druk blijven staan.

Reorganisatie

Het bedrijf kondigde in november 2016 een interne reorganisatie aan. Woordvoerder Bertil Muller van CRv zegt dat dit geen verband houdt met de tegenvallende jaarcijfers. 'We willen ons als organisatie dichter bij onze klanten, de boeren, gaan verhouden. Daarom gaan we werken met regionale teams. Deze verandering wordt momenteel voorbereid. Per 1 september van dit jaar gaan we zo werken in Nederland en Vlaanderen.'

In zijn nieuwjaarsboodschap zei Peter Broeckx, voorzitter van de Raad van Commissarissen van CRV, vorige week al dat 2016 geen eenvoudig jaar was. 'De Nederlandse en Vlaamse veehouderij levert dan wel elk jaar een topprestatie, het was een bijzonder moeilijk jaar waarbij de lagere prijzen een sterke invloed hadden op het inkomen. Maar ook waarin allerlei regelgeving op de veehouderij afkwam. In de melkveehouderij krijgen de bedrijven opnieuw wat zuurstof. In de vleesveesector is dat vooralsnog jammer genoeg niet het geval.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  30 %
 • Vrijdag
  8° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  10 %
Meer weer