Copa Cogeca voorspelt 4,2 procent meer graan

De Europese landbouworganisatie Copa Cogeca verwacht dat in 2017 de graanproductie in de Europese Unie 4,2 procent hoger uitvalt dan dit jaar.

Copa+Cogeca+voorspelt+4%2C2+procent+meer+graan
© Koos van der Spek

Copa Cogeca baseert zich op de prognoses uit de Europese lidstaten. De eerste vooruitzichten zijn vooral gunstig vanwege de goede zaaiomstandigheden voor de wintergranen. Afgelopen jaar hadden veel Europese landen te maken met tegenvallende opbrengsten vanwege het moeizame groeiseizoen met soms extreme weersomstandigheden.

Voor zachte tarwe gaat Copa Cogeca uit van een productiestijging van bijna 8 procent tot 145,6 miljoen ton. De stijging wordt vrijwel volledig toegeschreven aan de hogere opbrengsten per hectare. Afgelopen jaar was dat 5,6 ton en voor 2017 rekent Copa Cogeca met 6,0 ton per hectare. Het areaal neemt toe met slechts 0,2 procent en komt in totaal uit op 24,1 miljoen hectare voor tarwe.

Areaal gerst daalt

De productie van gerst neemt volgens de prognose van Copa Cogeca toe met 1 procent tot bijna 59 miljoen ton. Het areaal gerst in de Europese Unie daalt wel met 43.600 hectare tot iets meer dan 12 miljoen hectare.

De productie van mais daalt een fractie tot 59,6 miljoen ton. Dat is vooral het gevolg van een 1,1 procent lagere prognose voor de opbrengst per hectare. Het areaal is iets groter. Naast tarwe stijgen onder meer de verwachte producties van haver, rogge en triticale in de EU met respectievelijk 4,4 procent, 8 procent en 4 procent.

De productie van alle graangewassen samen komt volgend jaar volgens de verwachting van Copa Cogeca in de EU op 306 miljoen ton. Dit jaar is de verwachte uiteindelijke productie bijna 294 miljoen ton graan. Komend jaar komt het areaal graan in alle Europese lidstaten op 56,3 miljoen hectare, dat is vrijwel gelijk aan het huidige groeiseizoen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer