'Honderddagenmais niet op tijd rijp'

Het vocht spuit nog uit de korrel. Het is de bij Frank van Helvoort in Oisterwijk gezaaide honderddagenmais niet gelukt om op tijd rijp te zijn. De ondernemer zaaide de mais nadat het natte voorjaar een bar laag gewas opleverde.

'Niets is het, het kan altijd nog wat worden', stelde de ondernemer toen hij in juli besloot de mais om te doen en nieuwe mais te zaaien. Dat gewas groeide vlot en Van Helvoort klaagt dan ook niet over de opbrengst, zeker in relatie tot wat er aanvankelijk stond.

Met de afrijping verliep het echter minder vlot, mogelijk ook omdat dit verderop in het najaar moest gebeuren. Wat dat betreft is Van Helvoort minder enthousiast over het ras Pyroxenia, dat deze zomer als honderddagenmais werd verkocht.

Veel regen

Toch moest hij woensdag oogsten. 'Er wordt veel regen voorspeld. Dit voorjaar liet de bodem al zien dat deze gevoelig is voor extreme regenval, ik kies er daarom nu voor dat het gewas zonder veel structuurschade kan worden geoogst.'

Om de perssappen te behouden, kuilt hij het gewas in met stro. De mais is bestemd voor het jongvee.

Deze zomer zaaide Van Helvoort ook een perceel met Ambition. Dat ras was een week eerder gezaaid en ook eerder geoogdt. 'De Ambition was toen al een stuk verder in het rijpingsproces. Dat was zonder stro prima in de kuilen'', stelt de ondernemer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer