Handel kastanjebomen naar Engeland niet toegestaan

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wijst bomenhandelaren er nogmaals op dat handel in kastanjebomen van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk niet is toegestaan. Er zijn signalen dat er toch handel is.

Handel+kastanjebomen+naar+Engeland+niet+toegestaan
© Foto: Flora Holland

Het verbod geldt voor planten voor opplant van het geslacht Castanea, met uitzondering van zaden. Het Verenigd Koninkrijk heeft deze regel in 2013 ingevoerd.

Het Verenigd Koninkrijk heeft een status als beschermd gebied (ZP) voor sommige plantenziekten. Nederland is, in tegenstelling tot het Verenigd Koninkrijk, niet vrij van de plantenziekten Cryphonectria parasitica en Dryocosmus kuriphilus.

Verbod

Aanleiding voor deze extra mededeling zijn signalen dat er in strijd met het verbod toch kastanjebomen van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk zijn verhandeld. De NVWA doet hier nog verder onderzoek naar en zal indien nodig handhavend optreden.

Voor export van Castanea naar het Verenigd Koninkrijk is een extra ZP-code nodig op het plantenpaspoort, dat aangeeft dat de planten afkomstig zijn uit een gebied dat vrij is van de plantenziekten Cryphonectria parasitica en Dryocosmus kuriphilus.

Plantenziekten

Nederland is volgens de geldende internationale normen niet vrij van deze plantenziekten. Dit betekent dat de gevraagde ZP-code niet op het plantenpaspoort kan worden bijgeschreven.

Naast het Verenigd Koninkrijk hebben ook Tsjechië, Ierland en Zweden een beschermd gebied (ZP) waardoor geen kastanjes naar die landen kunnen. Kastanjebomen uit Nederland mogen wel naar andere landen binnen de Europese Unie worden verhandeld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer