Geen kastanjebomen naar Verenigd Koninkrijk

Sinds eind 2013 is het niet meer mogelijk om Castanea (kastanjebomen) aan bestemmingen in het Verenigd Koninkrijk te leveren. Dit heeft onder andere te maken met de kastanjeschimmel (Cryphonectria parasitica).

Geen+kastanjebomen+naar+Verenigd+Koninkrijk
© pixabay

Voor export van Castanea naar het Verenigd Koninkrijk is een extra ZP code nodig op het plantenpaspoort, dat aangeeft dat de planten afkomstig zijn uit een gebied dat vrij is van deze schimmelziekte. Nederland is hier niet vrij van, en ook zijn er geen gebieden in Nederland die vrij zijn van de kastanjeschimmel volgens daarvoor geldende internationale normen.

Dit betekent dat de gevraagde ZP code niet op het plantenpaspoort kan worden bijgeschreven. Het Verenigd Koninkrijk heeft deze ziekte nog niet op haar grondgebied en wil met deze extra eisen voorkomen dat deze ziekte zich er gaat vestigen.

Hoewel de maatregelen al drie jaar van kracht zijn, lijkt het erop dat niet bij iedereen bekend is dat export van Castanea over het kanaal niet is toegestaan.

Andere gewassen niet in gevaar

De NVWA vraagt hier aandacht voor om de export van andere boomkwekerijgewassen niet in gevaar brengen.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer