Geopolitieke+ontwikkeling+ongunstig+boomteeltsector
Nieuws
© John Claessens

Geopolitieke ontwikkeling ongunstig boomteeltsector

Door de huidige geopolitieke verhoudingen gaat de Nederlandse boomteeltsector omzet kwijtraken, voorspelt Henk Raaijmakers, voorzitter van de LTO-vakgroep Bomen en Vaste planten.

In zijn speech tijdens de Boomkwekersdag deze week in Echteld keek Raaijmakers vooral vooruit. Hij ging in op de veranderende wereld en wat de invloed van bepaalde ontwikkelingen is op de boomteeltsector.

'Kenmerk van de huidige geopolitieke situatie is dat de globalisering op z'n retour is. Het is daarom niet meer vanzelfsprekend dat wij onze producten over de hele wereld kunnen verslepen. We zullen daardoor afzet kwijtraken', aldus de vakgroepvoorzitter.

Raaijmakers wijst erop dat handelsverdragen als TTIP en CETA mogelijk niet doorgaan en dat het ook lastiger wordt om bilateraal goede afspraken te maken. 'De Brexit is een voorbeeld van een ontwikkeling waarvan sommige boomkwekers de gevolgen nu al voelen. De eerste contracten met Engelse afnemers zijn inmiddels afgezegd.'

Meer protectionisme

Volgens Raaijmakers werken de huidige politieke verhoudingen meer protectionisme in de hand. 'We moeten straks per afnemer weer specifieke afspraken maken over de levering van onze producten. Verder worden we ongetwijfeld geconfronteerd met veranderende fytosanitaire eisen, die deels een strategische achtergrond hebben.'

Voor LTO vraagt het nieuwe politieke klimaat op het wereldtoneel om een andere rol, stelt Raaijmakers. 'Als belangenorganisatie zullen wij onze leden steeds goed moeten informeren over alle veranderingen. Voor ons als boomteeltsector kunnen we voor behoud van onze positie optimaal profiteren van de ervaring van andere sectoren en het grote netwerk van LTO Nederland.'

Weer

 • Maandag
  23° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 12°
  50 %
Meer weer