Meer groente en fruit verkocht bij supermarkt

De consument koopt meer groente en fruit in de supermarkt. Dat melden het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepelorganisatie van supermarkten en groothandels in Nederland, en GroentenFruit Huis, de belangenvereniging van de groente- en fruitsector.

Meer+groente+en+fruit+verkocht+bij+supermarkt
© Koen van Wijk

Daarnaast kiest de consument steeds vaker voor gemak (panklaar of gesneden groenten) waardoor de omzet eveneens harder stijgt. De positieve lijn past in de ontwikkeling die het verssegment binnen supermarkten laten zien.

Versproducten zoals vis, groenten en zuivel stijgen procentueel harder dan de zogenaamde houdbare producten. Daarbij zijn groente en fruit de snelste stijgers. De verkoop ging in 2016 met 7,6 procent omhoog ten opzichte van 2015. De jaaromzet van deze productgroep ligt op 4,2 miljard euro.

Groenteafdelingen

CBL en GroentenFruit Huis baseren zich op cijfers die IRI heeft verzameld. De gegevens laten eveneens zien dat het grootste deel van de producten die in de nieuwe Schijf van Vijf zitten. Opvallende stijger is bijvoorbeeld het veelgenoemde handje noten. De consumptie van noten laat een stijging zien van 23 procent.

Volgens Marc Jansen, directeur van het CBL, doen de supermarkten het goed met hun uitgebreide groenteafdeling waar je bij binnenkomst vaak als eerste tegenaan loopt. Daarnaast wordt er steeds meer groenten verwerkt in recepten in de supermarktmagazines.

Naar 250 gram

Toch zijn de groentesector en de supermarktbranche nog niet tevreden. De verkoop van groenten in speciaalzaken is de laatste jaren met 40 procent gedaald. Deze volumedaling wordt niet geheel door de gestegen verkoop in supermarkten opgevangen. Daarnaast is bekend dat de gemiddelde Nederlander 127 gram groenten eet in plaats van de aanbevolen 250 gram.

De meest verkochte groenten bij grutters zijn tomaat, komkommer, ui, paprika en bloemkool. De top-5 voor fruit is banaan, appel, sinaasappel, mandarijn en peer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -3°
  10 %
 • Zondag
  1° / -1°
  10 %
 • Maandag
  2° / -3°
  10 %
Meer weer