CBL: herziening takenpakket NVWA

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) roept op tot een kritische herziening van het takenpakket van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). 'Zonder verlies van consistentie of slagkracht', stelt Marc Jansen.

CBL%3A+herziening+takenpakket+NVWA
© CBL

De CBL-directeur maakt zich zorgen over de balans tussen het steeds groter wordende takenpakket en de capaciteit van de NVWA. 'Wij zijn voorstander van een gezaghebbende en goed functionerende Autoriteit, met hoofdletter A.'

De NVWA moet zich volgens hem richten op haar kernactiviteit. 'Toezicht op voedselveiligheid en dus niet het zout in kant-en-klaarmaaltijden onderzoeken, om maar iets te noemen.'

Voedselveiligheid

Op die manier kan de NVWA op een efficiënte wijze haar rol bij het borgen van de voedselveiligheid in Nederland behouden. 'Maar ook bijdragen aan het vergroten van het vertrouwen van de consument', geeft Jansen aan.

'Uiteraard neemt ook het CBL haar verantwoordelijkheid en draagt bij aan de zorg voor veilige producten in de Nederlandse schappen. Zo waren wij een van de deelnemers aan de taskforce Voedselvertrouwen.'

Ketenborging

Een van de producten die daaruit zijn voortgekomen, is ketenborging.nl, vertelt de CBL-directeur. 'Die website biedt bedrijven uit de voedselketen een overzicht van erkende kwaliteitsschema's, die voldoen aan criteria die de taskforce en de NVWA hebben opgesteld.'

Alleen voedselveiligheidsschema's die aan deze strenge criteria voldoen, komen op de site. 'Momenteel zijn er al elf kwaliteitsschema's voorgelegd ter toetsing door de NVWA, waarna zij op ketenborging.nl kunnen worden opgenomen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer