Suiker+Unie%3A+2%2E150+hectare+onder+vorstregeling
Nieuws
© Harry Tielman

Suiker Unie: 2.150 hectare onder vorstregeling

Suiker Unie gaat zo'n 2.150 hectare suikerbieten onder de vorstregeling 2016 verwerken. Het gaat om ongeveer 170.000 ton bieten, meldt de agrarische dienst van Suiker Unie.

'Vorige week woensdag hebben we de eerste bieten onder de vorstregeling verwerkt. We zitten nu ruimschoots op de helft en denken komende woensdag klaar te zijn met het verwerken van de bevroren bieten', zegt Gert Sikken, directeur agrarische zaken van Suiker Unie.

De bieten onder de vorstregeling zijn vooral afkomstig uit Oost- en Noordoost-Nederland. Daar heeft het op twee momenten tot 8 en 10 graden Celsius gevroren. 'Tot nu toe zijn nog geen partijen bieten afgekeurd', zegt Sikken. 'Ik hoop dat we alle bevroren bieten die zijn aangemeld ook kunnen verwerken. Dat gebeurt op volgorde van aanmelding.'

Het verwerken van de bevroren bieten vraagt in de fabriek van Suiker Unie meer inspanning en gaat iets ten koste van de capaciteit. 'We merken het in de fabriek duidelijk', zegt Sikken. 'Maar de campagne gaat er geen dagen langer door duren. Ik denk dat we nu op een kwart dag vertraging zitten. In totaal misschien een halve dag.'

Bieten die op 12 december voor 's ochtends 7 uur niet zijn aangemeld, worden onder de reguliere afspraken geleverd. Leveren is dan mogelijk uitsluitend zonder vorstaantasting. De directeur agrarische zaken heeft enige zorgen. 'Het is de vraag of die bieten allemaal goed zijn te verwerken.'

Het verwerken van de bevroren bieten is collectief gezien de beste oplossing, geeft Sikken aan. 'We kunnen de suiker verkopen met een goede marge.' Hoeveel hectare er nu nog moet worden gerooid, kan hij op dit moment niet zeggen. 'Dinsdag hopen we dat in beeld te hebben.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
Meer weer