Cosun gaat bevroren suikerbieten toch verwerken

Coöperatie Cosun treft een regeling met bietentelers om suikerbieten met vorstschade toch te verwerken.

Cosun+gaat+bevroren+suikerbieten+toch+verwerken
© Nieuwe Oogst

Door de vorst van de afgelopen week zijn volgens de agrarische dienst van Suiker Unie enkele duizenden hectares bieten door vorst aangetast. De inschatting is dat de vorstschade zo groot is dat de vorst er niet meer uit uit de suikerbieten zal trekken.

Op basis van de leveringsvoorwaarden mogen bietentelers normaal de bevroren suikerbieten niet leveren. Cosun zegt nu hiervoor een regeling te treffen in het belang van alle telers en de coöperatie zelf om zoveel mogelijk bieten te verwerken en de financiële schade beperkt te houden.

Cosun biedt telers de mogelijkheid om de bevroren bieten tegen bijzondere voorwaarden alsnog te leveren. Het gaat daarbij om bieten die tijdens de vorst zijn gerooid of binnenkort direct na de vorst nog gerooid gaan worden. Telers die gebruik willen maken van de regeling moeten zich melden bij de agrarische dienst van Suiker Unie. Dat kan tot volgende week maandag.

Extra verwerkingsbijdrage

Voor de bieten met vorstschade geldt een extra verwerkingsbijdrage van 7,50 euro per ton. De bieten worden zo snel mogelijk geladen, voor zover dat past binnen de transportplanning. De regeling geldt éénmalig, voor een teler die zich niet meldt gelden de normale leveringsvoorwaarden. Rotte bieten worden in geen geval verwerkt, meldt Cosun.

Vanwege het versneld afnemen van suikerbieten die in de genoemde regeling vallen, zullen reguliere leveringen volgens Cosun mogelijk naar achteren worden geschoven. Voor alle reguliere leveringen vanaf dinsdag 6 december geldt een aanvullende premie van 0,25 euro per ton netto bieten. Als de afname meer dan een week wordt uitgesteld, wordt dit verhoogd naar 0,50 euro per ton.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer