Varkenshouders trekken samen op tegen PRRS

Verschillende varkensbedrijven in regio Reusel kampten in 2015 en begin dit jaar met PRRS-uitbraken. Een verband bleek te bestaan tussen de symptomen en het type veldvirus dat er rondwaarde. Acht varkenshouders zijn er nu samen mee aan de slag, vertelt dierenarts Bart de Jongh van DAP De Grensstreek (Nl) en DAP de Linde (B).

Varkenshouders+trekken+samen+op+tegen+PRRS
© Berrie Klein Swormink

Het project heet ARC - Area Regional Control - Reusel?

'Klopt. In maart 2016 startte het project lokaal met vijf varkenshouders die meer grip willen krijgen op het PRRS-virus. Zij zitten in een varkensdicht gebied en zijn allemaal klant van onze praktijk. Als op een van de bedrijven een veldvirus doorbreekt, heeft dat effect op de diergezondheid op de andere bedrijven.'

Waarom een regionale aanpak?

'De varkenshouders die meedoen willen de schade door een infectie met een nieuwe PRRS-stam minimaliseren. Als er bij een bedrijf een uitbraak is of aan zit te komen, worden alle deelnemers op de hoogte gebracht, zodat ze de hygiënemaatregelen op hun bedrijf kunnen aanscherpen. Daarnaast willen ze allemaal op hun eigen bedrijf PRRS beter managen. PRRS-vrij worden is absoluut niet hun doel.'

Is er iets op de bedrijven veranderd?

'Jazeker: de mindset van de ondernemers en hun medewerkers. Ze willen samen écht iets bereiken. Ze zien de meerwaarde van de gezamenlijke aanpak in combinatie met acties op hun eigen bedrijven. Ook zijn concrete afspraken gemaakt over bijvoorbeeld het vaccinatieschema. Bij alle bedrijven gaan we vier keer per jaar binnen één week, alle zeugen voor de voet weg enten tegen PRRS..'

Zijn er al resultaten?

'Ja en die ontwikkelen zich gunstig. Bij de projectstart is de PRRS-seroconversie van biggen op 2 en 10 weken leeftijd vastgesteld. De resultaten zijn anoniem gepresenteerd. Bij alle zeugenbedrijven waren er 10 weken oude biggen positief. Daarnaast bleken bij 3 van de 5 deelnemers dezelfde PRRS-virussen actief te zijn. Dat bewijst dat bedrijven elkaar beïnvloeden. In augustus liet dezelfde meting uitgevoerd bij 8 bedrijven al een positief effect zien.'

Het project zit dus in een groeifase?

'Na de start zijn er al drie deelnemers bijgekomen en we hopen dat alle varkenshouders in Reusel-De Mierden aansluiten. Varkenshouders aan de Belgische kant van de grens hebben ook interesse.
'Deelname is vrijwillig en het moet uiteindelijk een zelfsturend initiatief worden. Omdat regievoering in deze fase broodnodig is en er ook andere dierenartsenpraktijken in die regio actief zijn, hopen wij dat een onafhankelijke partij zoals de Gezondheidsdienst die rol gaat vervullen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer