Meer effect met gezamenlijke aanpak

Varkenshouders in Oost-Nederland werken nu zo'n anderhalf jaar met dierenartsen van De Oosthof aan het bestrijden van PRRS. Harde cijfers zijn er nog niet, maar alle aandacht om de ziektedruk te verminderen, lijkt zoden aan de dijk te zetten.

Meer+effect+met+gezamenlijke+aanpak
© Berrie Klein Swormink

'PRRS is een ziekte die maar lastig te bedwingen is. Je krijgt PRRS niet met enkele maatregelen, zoals vaccineren, van je bedrijf', zegt dierenarts Arjan Schuttert van de Oost-Nederlandse varkenspraktijk De Oosthof Dierenartsen. Anderhalf jaar geleden begon De Oosthof met het programma 'Area Regional Control (ARC) Noaberbig'.

Via lucht

Uitgangspunt van 'ARC Noaberbig' is dat een gezamenlijke aanpak van PRRS door varkenshouders en hun dierenarts meer effect sorteert dan een aanpak van ieder voor zich. Toch zijn de inzichten op dit punt het afgelopen jaar bijgesteld. Toen de proef startte, was de gedachte dat verspreiding van het PRRS-virus via de lucht een grote rol zou spelen, geeft Schuttert aan.
'De jongste onderzoeksresultaten laten zien dat bij slechts 2 procent van de PRRS-infecties het virus via de lucht een bedrijf binnen is gewaaid. Zo'n 60 procent van de infecties ontstaat via virus dat op het bedrijf circuleert. In de andere gevallen is de oorzaak vaak de aanvoer van dieren, insleep van het virus via transportmiddelen, sperma of erfbetreders.'
Specialisten van De Oosthof concluderen dat een gezamenlijke aanpak van PRRS desalniettemin zinvol is. 'De oplossing van een PRRS-probleem zit niet in een potje. Om PRRS terug te dringen, is een totaalaanpak nodig', stelt manager Rian van der Heijden van De Oosthof.
'Aanpassing van het management speelt een belangrijke rol. En juist daarbij helpt het als je af en toe samen met collega's informatie uitwisselt over de aanpak van PRRS.'

Rodac-plaatjes

Afgelopen tijd gingen de deelnemende varkenshouders bijvoorbeeld aan de slag met het bemonsteren van vrachtwagens die varkens kwamen halen. Dit gebeurde met Rodac-plaatjes. Die brengen de mate van verontreiniging door bacteriën in beeld. Pluimveehouders gebruiken deze plaatjes vaak om te controleren of hun stallen goed zijn gereinigd en gedesinfecteerd.
Niet alle chauffeurs waren blij met de varkenshouders die hun vrachtwagens kwamen bemonsteren, vertelt Van der Heijden. 'Sommigen vonden het interessant, maar anderen kregen het gevoel dat ze extra werden gecontroleerd.' De bemonstering van de vrachtwagens maakte duidelijk dat er nog veel te winnen valt wat betreft schone transportmiddelen.
Van der Heijden en Schuttert concluderen na anderhalf jaar dat Noaberbig zijn vruchten afwerpt. Van de deelnemende bedrijven zijn inmiddels drie keer bloedmonsters onderzocht op PRRS.
'Er lijkt zich een trend af te tekenen dat het aantal infecties vermindert. Maar statistisch kunnen we dat nog niet hardmaken. Een meerderheid van de deelnemers geeft aan dat schade door PRRS afneemt. Dat komt doordat ze meer grip op de ziekte krijgen.'
Een bijkomend voordeel van meer aandacht voor PRRS is dat die aanpak ook andere ziekten terugdringt. Schuttert: 'Een ziekte als PED zien we veel minder bij bedrijven die meedoen aan Noaberbig.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer