PRRS-truck on tour (video)

PRRS drijft de productiekosten op. Om dat bewustzijn te voeden, richtte Boehringer Ingelheim de PRRS-truck in. Relaties van DAP Haaksbergen en Varkensteam De Oosthof hadden gisteren de primeur.

PRRS%2Dtruck+on+tour+%28video%29
© NVT

De uitschuifbare truck is groot en zwart. Binnen een verrassende zee van ruimte. Daar wordt in een presentatie, quiz en virtueel stalbezoek de kennis over PRRS - Abortus blauw - getest en gevoed.

Aanleiding voor de truck zijn de nieuwe vaccins tegen PRR- type 1 die Boehringer Ingelheim sinds 1 oktober in de markt zet. Ingelvac PRRSFLEX EU is voor biggen en ReproCyc PRRS EU voor zeugen en gelten.

Serologisch positief

In Nederland blijkt 67 procent van de bedrijven die biggen verkoopt voor de mesterij positief te testen op PRRS, terwijl 80 procent van de vleesvarkens bij de slacht serologisch positief is.

Nederlandse varkensdierenartsen schatten de schade bij vleesvarkens op 3 tot 4 euro per verkochte big.

On tour

De truck was gisteren voor het eerst on tour met de PRRS-experience in Oost Nederland. 's Middags in Sint Isidorushoeve en 's avonds in Luttenberg waar DAP Haaksbergen en Varkensteam De Oosthof aftrapten.

De komende weken toert de truck door Nederland en doet onderweg verschillende bijeenkomsten van dierenartsenpraktijken aan.

Management

Dierenarts Arjan Schuttert is blij met de primeur. Vaccineren noemt hij een kwart van de oplossing van het PRRS-probleem. Andere belangrijke factoren noemt hij: stalklimaat, optimale weerstand en het management van de ondernemer.

'PRRS komt via het transport of via de lucht binnen op het bedrijf, maar in project Noaberbig komen we steeds meer tot de conclusie dat het management op je bedrijf ook van grote invloed is', stelt Schuttert.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer