VIC Sterksel ruim twee jaar vrij van PRRS

Door te werken volgens vaste protocollen is VIC Sterksel over een periode van tweeënhalf jaar vrij geweest van het PRRS-virus.

VIC+Sterksel+ruim+twee+jaar+vrij+van+PRRS
© douwe korting

Dat is een prestatie omdat het innovatiecentrum voor de varkenshouderij jaarlijks zeven- tot tienduizend bezoekers uit de agrarische sector ontvangt, waardoor de kans op besmetting hoger ligt dan bij een regulier bedrijf.

Vandaar dat dierenartsenpraktijk De Varkenspraktijk en VIC Sterksel hebben besloten op deze weg door te gaan en anderen te motiveren ook te gaan werken volgens deze protocollen.

Antistoffen

Als een varken in aanraking komt met het PRRS-virus, worden er antistoffen aangemaakt. Over een periode van twee jaar zijn deze antistoffen op VIC Sterksel bij vleesvarkens van 10, 16 en 24 weken niet aangetroffen.

Om deze reden, samen met het feit dat er geen klinische verschijnselen in de stal zijn waargenomen , is het aannemelijk dat er twee jaar geen PRRS-veldvirus op het bedrijf is geweest.

Vaccinatie

In de laatste monstername (mei 2015) zijn weer antistoffen bij vleesvarkens van 24 weken gevonden. De gelten en zeugen worden bij een leeftijd van 30 weken gevaccineerd, de zeugen in de eerste week na werpen en voor dag 60 van de dracht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer