Regio wil deel kabel ondergronds

LTO Noord is het eens met provincie Groningen en gemeenten eens om een deel van de 380kV-lijn ondergronds aan te leggen tussen Eemshaven en Vierverlaten.

Regio+wil+deel+kabel+ondergronds
© hoogspanningsnet.com

Hiermee reageert de organisatie op provincie Groningen en de betrokken gemeenten die de nieuwe 380 kilovolt-lijn voor een groot gedeelte onder de grond wil hebben.

Overleg

Provincie en gemeenten vinden de impact van hoogspanningsleidingen op het Groninger landschap groot, meldden ze deze week in een overleg met het ministerie van Economische Zaken en netwerkbeheerder Tennet.

Naar verwachting neemt minister Henk Kamp voor de Kerst een besluit over de hoogspanningsverbinding tussen de Eemshaven en Vierverlaten.

Technisch mogelijk

Onder druk van de Tweede Kamer gaf Kamp dit voorjaar aan nog eens goed te kijken naar de voorgenomen aanleg van 380 kilovoltleidingen in Nederland. De aanleiding hiervoor was dat het inmiddels technisch mogelijk is om delen van de leiding te verkabelen. Dat was in de periode dat er naar verschillende routes in Zeeland, Zuid-Holland, Brabant en Groningen werk gekeken nog niet zo.

Inmiddels blijken er nu varianten in Groningen mogelijk, die beter scoren op de criteria die Tennet en het ministerie gebruikten om het voorkeurstracé aan te wijzen, zowel bovengronds als deels ondergronds. In deze alternatieven wordt de visuele schade aan het landschap iets minder, mits de minister ook financieel bijdraagt aan landschappelijke compensatiemogelijkheden.

Verkabelen

Volgens huidige inzichten is het mogelijk om 40 kilometer in Nederland te verkabelen. Daarvan moet een deel in Groningen terechtkomen, geven provincie en gemeenten aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  20 %
 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
Meer weer