Groningse+boer+krijgt+tips+om+brand+te+voorkomen
Achtergrond
© Noel van Hooft

Groningse boer krijgt tips om brand te voorkomen

Hoe verder een boerderij van de brandweerkazerne staat, hoe groter de gevaren zijn voor mens en dier. Dat blijkt uit een rapport van Veiligheidsregio Groningen. Zij overlegt met LTO Noord regio Noord om verafgelegen boerderijen te bezoeken.

In het nieuwe regionale dekkingsplan van Veiligheidsregio Groningen wordt kritisch gekeken naar de opkomsttijden van de brandweer. Voor noodgevallen geldt een opkomsttijd van maximaal achttien minuten tussen de melding en het tijdstip dat de brandweer ter plaatse is. Maar er is volgens woordvoerder Bert Viel wel enige nuance aan te brengen.

'Wij kijken altijd naar het moment dat wij de melding binnenkrijgen en niet naar het moment dat de brand is begonnen. Als een boerderijbrand pas na een half uur wordt opgemerkt, verlies je daar al veel tijd. Dat staat natuurlijk los van de gevallen waar we tijd verspelen vanwege de lange rit door het geringe aantal en vaak smalle wegen. Want dat is vaak de boosdoener.' Viel wijst erop dat door preventieve maatregelen en een veiligheidsscan de risico's op brand kleiner kunnen worden.

Bemensing

Veiligheidsregio Groningen kwam tot de conclusie dat overal kazernes plaatsen niet alleen financieel geen optie is, maar vooral qua bemensing onmogelijk is in een gebied waar weinig mensen wonen. Niettemin wilde de organisatie af van het beeld dat zij er debet aan zou kunnen zijn dat de wettelijke opkomsttijden niet worden gehaald. 'Als je aan boeren uitlegt wat de feiten zijn en hoe ze de oorzaken van brand zelf kunnen minimaliseren, is er begrip. Je kunt veel beter als organisaties de handen ineenslaan en zorgen voor een andersoortige rol, namelijk die van adviseur.'

Zo ontstond de samenwerking met LTO Noord regio Noord. 'We willen er in het najaar echt werk van maken', vertelt de woordvoerder van Veiligheidsregio Groningen.

Rookmelders

Brandweerwagens kunnen eerder ter plaatse zijn door betere rookmelders en een snellere signalering. De handreiking die de Veiligheidsregio Groningen daarom doet, is het geven van advies ter plaatse. De organisatie heeft besloten alle boerderijen die buiten de maximale opkomsttijden vallen, te checken op brandveiligheid. De lokale situatie wordt goed doorgelicht. 'Voorkomen is beter dan genezen', zegt Viel.

LTO Noord regio Noord levert de gegevens aan en gaat waar nodig mee om haar steentje bij te dragen. Een aantal boerderijen is als een soort van pilot al onder de loep gelegd. 'De boeren vonden het een verademing. We zijn blij met die reacties. Het is een stukje bewustwording', zegt de woordvoerder van Veiligheidsregio Groningen.
Taeke Wahle, belangenbehartiger van LTO Noord regio Noord, is blij met dit initiatief. 'Dan wordt er daadwerkelijk iets gedaan. Dat is goed voor het maatschappelijke idee over brandpreventie op boerderijen. Ook verzekeringsmaatschappijen zullen er blij mee zijn.'

Friesland

In Friesland speelt dezelfde problematiek, zegt woordvoerder Nick Kits van Veiligheidsregio Fryslân. 'We zijn bezig met een plan van aanpak voor het realiseren van een goed dekkingsplan. Daar gaat, net als in Groningen, zeker iets op het vlak van advies aan de voorkant gebeuren. Hoe dat er precies uit gaat zien, is nog niet bekend. Het plan van aanpak moet er in 2018 liggen.'

In Drenthe is het plan van aanpak al goedgekeurd. Ook daar zijn problemen om op tijd bij een brand in het buitengebied te arriveren. Er is geen specifiek adviesbeleid richting boeren in het buitengebied. Wel bestaat er via de afdeling risicobeheersing van Brandweer Drenthe een toetsing van het bouwplan van nieuwe stallen. 'Het eerste wat wij voor het buitengebied hebben gecheckt, zijn de zorginstellingen, waaronder de zorgboerderijen vallen. Ook kunnen wooneenheden in het buitengebied een check voor brandveiligheid krijgen. Inmiddels zijn daar een app en een toetsingmogelijkheid voor via www.brandveiligheidthuis.nl', vertelt Esther Klap van de Brandweer Drenthe.

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / -1°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 5°
  20 %
Meer weer