CDA+Noorderzijlvest%3A+boer+betaalt+te+veel
Nieuws
© Koos van der Spek

CDA Noorderzijlvest: boer betaalt te veel

De CDA-fractie in het algemeen bestuur van waterschap Noorderzijlvest vindt dat de kostendeling aangepast moet worden. Boeren betalen teveel belasting, vindt ze.

CDA-fractievoorzitter Douwe Hollenga: 'Door afname van het areaal landbouwgrond, door het omzetten naar natuur en door de kwalificatie als natuurterrein vanwege het arrest van de Hoge Raad van 7 november 2014, wordt per hectare landbouwgrond een steeds hoger bedrag betaald. Dit leidt tot een onevenredige hogere heffing voor de categorie landbouwgrond, onafhankelijk van de eventuele reguliere belastingverhoging.'

'Een hectare natuur krijgt een heffing van 3 euro per hectare en landbouwgrond een heffing van 57 euro. Dus elke hectare die er aan natuur bij komt brengt 54 euro minder op en dit moet worden opgebracht door de resterende landbouwgronden.'

Berging en natuur

'Bij Noorderzijlvest gaat het nu al om ongeveer 3.600 hectare en daar komen door de plannen voor water berging en natuur in het Zuidelijk Westerkwartier de komende jaren nog eens 2.100 hectare bij. 'Dat betekent dat, los van andere tariefstijgingen, een akkerbouwer met 100 hectare in Noord-Groningen als gevolg van deze systematiek straks 320 euro extra kwijt is', stelt Hollenga.

De forse noodzakelijke investering van Noorderzijlvest in de veiligheid, primaire en regionale keringen, speelt in de tariefsontwikkeling ook zeker een belangrijke rol, geeft de CDA-fractievoorzitter aan. 'CDA pleit voor een afzonderlijke 'veiligheidsheffing', zowel om het waterbewustzijn van de burgers te verhogen, als om te werken aan versterking van het draagvlak. Voor veiligheid hebben burgers best wel iets over. Een lobby vanuit het CDA richting Den Haag is inmiddels in gang gezet.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  80 %
Meer weer