CDA wil waterschapsheffing landbouw aanpassen

CDA Noord-Holland pleit voor een nieuwe systematiek voor de watersysteemheffing in de Waterschapswet om te voorkomen dat het tarief voor categorie Ongebouwd steeds verder omhoog gaat.

CDA+wil+waterschapsheffing+landbouw+aanpassen
© Hollands Noorderkwartier

De CDA-fracties van de Noord-Hollandse waterschappen en afdeling Alkmaar hebben daarvoor een amendement ingediend. Zij voorzien een probleem doordat veel agrarische percelen als natuurgrond aangemerkt worden in de Waterschapswet.

Omdat de watersysteemheffing voor deze natuurterreinen aanzienlijk lager is dan die voor gewone landbouwgrond, terwijl de totale belastingopbrengst uit natuurterreinen en landbouwgronden gelijk moeten blijven, dreigt voor de landbouwgronden het tarief van de watersysteemheffing steeds verder toe te nemen.

100 euro

De watersysteemheffing voor de categorie eigenaren van landbouwgrond (ongebouwd) ligt in de meeste waterschappen rond de 100 euro per hectare. De watersysteemheffing voor eigenaren van natuurterreinen (ongebouwd) bedraagt daarentegen in veel waterschappen minder dan 5 euro per hectare.

Door afname van het areaal landbouwgrond, door het omzetten naar 'natuur', moet per hectare landbouwgrond een steeds hoger bedrag door de resterende agrariërs betaald worden, vreest de partij.

Partijcongres

Het CDA Noord-Holland zal het amendement voorleggen aan het CDA Partijcongres van 14 januari 2017, waarin het verkiezingsprogramma van het CDA definitief wordt vastgesteld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer