%27Dat+zouden+veel+meer+mensen+moeten+doen%27
Column
© Julie Algra

'Dat zouden veel meer mensen moeten doen'

In deze rubriek komen Nederlanders in Brussel aan het woord. Deze week een bijdrage van Koert Verkerk, lobbyist voor LTO Nederland bij de Europese instellingen.

De mais was rijp en dan begint het te kriebelen. Wel lastig dit jaar. Waar ik eigenlijk deze week vrij had gehouden in mijn agenda, moest dat nu door het droge weer twee weken naar voren worden gehaald. Maar het is gelukt om vrij te nemen voor de oogst en die is goed verlopen. Droog weer, dus we konden overal rijden. De opbrengst viel hier en daar wel tegen, maar er waren ook percelen die er goed op stonden.

Mooi is ook altijd het ritueel van koffiedrinken aan de kuil. Want buiten het feit dat ik graag op de trekker rijd, is het ook nuttig om bij al die leden op het erf te komen. Dan hoor en zie je nog eens wat.

Prijzen

De stemming was gelukkig wat positiever dan vorig jaar. Prijzen zitten weer wat in de lift. De druk is nog niet weg, maar ze gaan in ieder geval weer omhoog. Wat ik dit jaar meeneem van die gesprekken aan de kuil, is frustratie over de macht van de supermarkten in de keten. De fusie tussen Albert Heijn en Delhaize kan op weinig goedkeuring rekenen. 'Daar moeten jullie de aankomende tijd met gestrekt been in. Het moet klaar zijn met steeds meer eisen voor steeds minder geld.'

Een duidelijke boodschap: we moeten er meer mee doen. We zijn er ook in Brussel al mee bezig. Voor de zomer hebben we gesproken met EU-landbouwcommissaris Phil Hogan en met de door Hogan ingestelde commissie Veerman over de noodzaak van een aanpassing in de mededingingswetgeving om duurzame initiatieven te ondersteunen. We zijn actief lid van de Stuurgroep Eerlijke Handelspraktijken en proberen supermarkten te wijzen op hun verantwoordelijkheid.

Actie ondernemen

Maar de leden vragen meer. Ze willen dat we steviger zijn in onze uitspraken en echt actie ondernemen, wanneer het misgaat. Waar wij soms denken - en weten - er alles aan gedaan te hebben om zaken zo goed mogelijk te beïnvloeden, merk je aan de kuil dat boeren dat anders ervaren.

Daarom waardeer ik de opmerking waar de gesprekken meestal mee eindigen: 'Goed dat je dat doet, zo'n weekje mais rijden. Dat zouden veel meer mensen moeten doen.' En dat kan ik alleen maar onderschrijven.

Weer

 • Donderdag
  30° / 15°
  10 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  10 %
 • Zaterdag
  33° / 16°
  10 %
Meer weer