FrieslandCampina ziet twee routes naar minder fosfaat

Vooralsnog lijken melkveehouders bij de fosfaatreductie te kunnen kiezen uit twee routes, minder melk of minder grootvee-eenheden. Dat meldt FrieslandCampina. Op dit moment worden de laatste puntjes op de i gezet.

FrieslandCampina+ziet+twee+routes+naar+minder+fosfaat
© Johan Wissink

Naast een vermindering van de fosfaatproductie via het voerspoor en een opkoop- en bedrijfsbeëindigersregeling maakt ook een vermindering van de fosfaatproductie via de zuivelketen deel uit van het fosfaatreductieplan, meldt FrieslandCampina.op haar website.

De leden-melkveehouders van FrieslandCampina kunnen kiezen uit twee mogelijkheden. De 'Verplichte melkgeldregeling' of de 'Vrijwillige GVE-reductieregeling'.

Verplichte melkgeldregeling

Bij de verplichte regeling wordt aan melkveebedrijven een referentievolume toegekend. Het referentievolume wordt gelijk gesteld aan de melkproductie in het kalenderjaar 2015 min 4 procent.

Melkveebedrijven die in 2017 op maandbasis meer melk leveren dan het referentievolume worden gekort (malus) op de garantieprijs per maand voor de boven het referentievolume geleverde hoeveelheid melk. De hoogte van de inhouding is 90 procent van de garantieprijs per maand.

De opbrengst van de malus wordt uitgekeerd in de vorm van een bonus per structureel verminderde GVE, ten opzichte van de taakstelling. Ondernemers die extra zijn verminderd, worden beloond. De uitwerking hiervan volgt nog.

Vrijwillige GVE-reductieregeling

Als alternatief voor de verplichte melkgeldregeling kunnen melkveehouders kiezen voor de vrijwillige GVE-reductieregeling. In deze regeling krijgt een melkveebedrijf een GVE-referentie. Die is gelijk aan het aantal GVE's op 2 juli 2015 min 4 procent. Gedurende 2017 wordt de gemiddelde veebezetting maandelijks vergeleken met deze GVE-referentie.

Voor elke boventallige GVE wordt maandelijks een malus geheven. Die wordt berekend door aan elke boventallige GVE 800 kilo melk toe te rekenen en daarop een korting van 90 procent op de garantieprijs per maand toe te passen.

Jongvee

Veehouders kunnen de malus beperken door GVE's af te voeren. In dat geval wordt het malusvolume met 800 kilo melk per GVE verminderd, onafhankelijk van de daadwerkelijke productie per koe. Dit kan ook door de afvoer van bijvoorbeeld jongvee.

Afvoer zal aantoonbaar moeten worden gemaakt door middel van een export-, dood- of slachtverklaring. Voor startende bedrijven of sterke groeiers wordt gekeken naar hun specifieke situatie. Hierbij wordt aan aftopping van de malus gedacht.

Het fosfaatreductieplan zuivel moet voorzien in een reductie van 6,5 miljoen kilo fosfaat. Dat komt overeen met de fosfaatproductie van circa 160.000 melkkoeien. Dat aantal wordt verdeeld over de zuivelondernemingen volgens een verdeelsleutel.

Melkgeldregeling

Melkveebedrijven die voldoen aan de GVE-referentie (veebezetting op 2 juli 2015 min 4 procent) krijgen ontheffing van de verplichte melkgeldregeling. Deze bedrijven komen wel in aanmerking voor de bonus, mits de veebezetting op hun bedrijf in 2017 minder is dan op 2 juli 2015 min 4 procent. Bedrijven die vrijstelling willen, zullen in 2017 elke maand het aantal GVE's moeten opgeven conform de Vrijwillige GVE-regeling.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer