%27Grondgebonden+boer+wordt+niet+gekort%27
Nieuws
© DIRK HOL

'Grondgebonden boer wordt niet gekort'

Grondgebonden melkveehouders met latente ruimte worden op 1 januari 2018 niet gekort op hun fosfaatrechten. Zij krijgen een wettelijke uitzonderingspositie bij de invoering van het nieuwe stelsel van fosfaatrechten.

Dat meldt AD.nl aan de vooravond van het debat in de Tweede Kamer over het nieuwe stelsel van fosfaatrechten in de Meststoffenwet. Het amendement van Carla Dik Faber (ChristenUnie) en Fatma Koser Kaya (D66) om bedrijven met latente ruimte te ontzien bij de generieke korting, krijgt de steun van PvdA, VVD en CDA. Daarmee is er een ruime Kamermeerderheid voor het voorstel.

Aanvankelijk moest ook deze grondgebonden bedrijven verplicht bijdragen aan de vermindering van fosfaatemissie. Met de invoering van fosfaatrechten wil Nederland de derogatie voor de periode 2018-2022 veilig stellen. Als het voorstel definitief doorgaat, betekent dit dat intensieve bedrijven waarschijnlijk zwaarder worden gekort op hun fosfaatrechten.

Steun

Dik-Faber laat weten blij te zijn met de steun. 'Het is voor de ChristenUnie onbestaanbaar dat toekomstgerichte, grondgebonden bedrijven de dupe zouden worden van een korting op de fosfaatrechten. Daarom is het ontzettend belangrijk dat we hen met dit amendement daarvan uitzonderen.'

Dat intensieve bedrijven meer worden gekort en daardoor hoogstwaarschijnlijk koeien moeten wegdoen, vindt Koser Kay eerlijker dan boeren straffen die het mestprobleem niet hebben veroorzaakt.

Henk Leenders (PvdA) spreekt op Twitter van een 'belangrijke stap'. 'Grondgebonden boeren worden in fosfaatwet 100 procent ontzien bij eerste korting fosfaatrechten.'

Lastige stap

VVD'er Helma Lodders laar weten het amendement te steunen. 'Ik wil dondredag zoveel mogelijk duidelijk creëren in het debat. Boeren zitten lang in onzekerheid, het is een moeilijk dossier maar we moeten nu wel verder. Ik zal het amendement grondgebondenheid steunen conform de AMvB grondgebondenheid.'

Verder heeft Lodders in haar schriftelijke inbreng laten weten dat het haakje om ook de pluimvee en varkens te kunnen korten op fosfaatproductie uit de wet geschrapt moet worden. 'Dit is zonder enig overleg in de wet gekomen en dat kan niet. Het amendement wat hiervoor is ingediend zal ik steunen evenals het fiscaal afschrijven', zegt Lodders.

Ook krijgt het voorstel steun van Jaco Geurts (CDA). Hij hoopt wel dat een aantal minder ingrijpende voorstellen aangenomen worden om knelgevallen te ontzien, zoals omschakelaars naar biologisch.

Weer

 • Dinsdag
  22° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 7°
  10 %
Meer weer