Boer krijgt hagelschade door noodweer niet vergoed

Melkveehouder Theo Sonnemans krijgt de schade veroorzaakt door het noodweer dat zijn woonplaats Someren in juni trof niet vergoed. Dat is de uitkomst van het kort geding tussen hem en verzekeraar Achmea Interpolis.

Boer+krijgt+hagelschade+door+noodweer+niet+vergoed
© John Claessens

De kortgedingrechter in Rotterdam deed vrijdagmiddag uitspraak in de eerste zaak die is aangespannen door een boer uit het getroffen gebied. Sonnemans liep door de supercell die op 23 juni over Someren trok meer dan een ton schade op aan het dak van zijn stal. De melkveehouders is verzekerd voor stormschade, maar niet voor hagelschade. Zijn verzekeraar weigert daarom de schade te vergoeden. De rechter gaf de Achmea Interpolis hierin vrijdag gelijk.

'Dit is echt super balen', zegt ZLTO-woordvoerder Maarten Leseman in een reactie. De uitspraak heeft volgens hem gevolgen voor alle boeren. 'Door de klimaatverandering zullen we weersfenomenen als een supercell in Nederland vaker gaan zien. De polissen van verzekeraars zijn daar nog niet op ingericht. De overheid houdt vol dat voor boeren alles verzekerbaar is, maar ook de brede weersverzekering dekt dit onvoldoende. De boer is de klos.'

Schrijnend

De uitspraak is ook een grote tegenvaller voor de 29 andere boeren die met afgewezen claims zitten. Leseman noemt het schrijnend dat sommigen van hen met financiële noodgrepen hun bedrijf hebben weten te redden. 'De meesten hebben hun dak wel weer dicht, maar daarvoor is soms wel een voorschot op een erfenis genomen of een lening bij familie afgesloten. Als je als ondernemer denkt dat je goed verzekerd bent en dat blijkt bij zo'n schade niet zo te zijn, dan is dat heel erg zuur.'

Sonnemans is de eerste boer die het conflict met de verzekeraar voor de rechter uitvecht. Of andere boeren hun claims doorzetten is nog niet bekend. ZLTO wil eerst de uitspraak bestuderen, zegt Leseman. 'We moeten de argumentatie van de rechter nog bestuderen. Daarna kijken we of we in beroep gaan of een bodemprocedure aanspannen. In dat laatste geval heb je het wel over een procedure die jaren gaat duren.'

Lees ook: 'Uitspraak stormschade valt slecht bij boeren'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  85 %
 • Maandag
  17° / 9°
  5 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  5 %
Meer weer