Nog geen uitspraak in zaak 'hagelschade'

De rechter doet volgende week vrijdag uitspraak in het kort geding van melkveehouder Theo Sonnemans tegen verzekeraar Achmea Interpolis. Vandaag was de zitting in Rotterdam.

Nog+geen+uitspraak+in+zaak+%27hagelschade%27
© @WillemvZeeland

Alle daken van de stallen van de melkveehouder zijn tijdens het noodweer op 23 juni flink beschadigd. De schade loopt in de tienduizenden euro's. De daken zijn provisorisch hersteld zodat het vee tenminste een droog onderkomen heeft.

Sonnemans daagt de verzekeraar omdat deze weigert de schade uit te keren. Hij was verzekerd tegen stormschade en stelt dat de schade alleen ontstaan kan zijn door de combinatie van de storm en de vuistdikke hagelstenen die daarbij insloegen. Interpolis verweert zich door te stellen dat de schade is ontstaan door de hagelstenen en dat de melkveehouder zich daartegen had kunnen verzekeren.

ZLTO jurist Rico Ligtvoet staat Sonnemans bij in deze rechtzaak. 'Het betoog van Achmea Interpolis vind ik niet sterk. Ze houden het heel klein en stellen simpel gezegd: hagel is hagel. Maar volgens Sonnemans konden de ijsbrokken nooit zijn ontstaan zonder de storm en konden ze zonder de extreem harde wind ook nooit zulke schade aanrichten. Het is nu aan de rechter om te beslissen op deze principiële vraag.'

Als het kort geding wordt gewonnen door Sonnemans, dan heeft dat effect voor alle boeren die verzekerd zijn bij Achmea Interpolis en door een vergelijkbare kwestie nog geen schade uitkering hebben gekregen. 'Het is een principiële zaak met verstrekkende gevolgen', benadrukt Ligtvoet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer